Έρχεται η περιβαλλοντική «Διαύγεια»

Την επικείμενη δημιουργία, πιθανόν και από τον Σεπτέμβριο, ενός ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από όπου θα περνούν όλες οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε να διευκολύνονται οι ενεργειακές επενδύσεις και να διασφαλίζεται διαφάνεια για όλους, επενδυτές και τοπικές κοινωνίες, εξήγγειλε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου από το βήμα του διήμερου Επενδυτικού και Αναπτυξιακού Φόρουμ της Α-ENERGY, με τίτλο «Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Ο πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας».

Στον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Γιαννακοπούλου περιέγραψε τα σημαντικά βήματα που έγιναν στο ΥΠΕΚΑ με το νόμο 40/14 για απλοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα οι διαδικασίες οργανώθηκαν σε ένα μόνο στάδιο και συντομεύθηκαν. Τα έργα καυσίμου ομαδοποιήθηκαν και ξεκαθάρισαν, ενώ πολλά μεσαίου και μικρού μεγέθους έργα εξαιρέθηκαν των παλιών χρονοβόρων διαδικασιών και απαιτούν πλέον μόνο περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Άλλα σημαντικά βήματα που έγιναν με το νόμο 40/14 ήταν η τυποποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης με τον ορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών που ξεκαθαρίζουν τους κανόνες και η ενσωμάτωση στις αδειοδοτικές διαδικασίες του ΥΠΕΚΑ μιας σειράς άλλων αδειών που έως πρότινος ήταν ανεξάρτητες και αφορούσαν τα δασαρχεία, τη διαχείριση αποβλήτων, τις περιοχής Natura κλπ.

Σύμφωνα με την ΓΓ του ΥΠΕΚΑ, η νέα νομοθεσία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που ευνοεί τις επενδύσεις καθώς ξεκαθαρίζει τα θολά τοπία και επικεντρώνει τη συζήτηση σε συγκεκριμένους στόχους με σκοπό να εκλείψουν οριστικά οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και υλοποίηση των επενδύσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!