Έρχεται και στις ελληνικές πόλεις ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας

Το φθινόπωρο θα επεκταθούν σε αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας τα πιλοτικά προγράμματα περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο σε Τήνο και Σαντορίνη, με τη συνεργασία ΟΤΑ, Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και εμπορικού κόσμου.

Ήδη σχεδιάζεται και θα ανακοινωθεί ως τότε και η κλιμάκωση των κανονιστικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας μας με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720 περί δραστικής μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025.

Το 2008 οι πλαστικές σακούλες που παρήχθησαν στην Ευρώπη έφθασαν τους 3,4 εκατομ. τόνους. Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποίησε περίπου 200 πλαστικές σακούλες το 2010. Οι σακούλες αυτές, απορρίπτονται τελικά σε χώρους τελικής διάθεσης όταν δεν παρασύρονται, ή διαφορετικά καταλήγουν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δισ. πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την νέα Οδηγία 2015/720 που εξέδωσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επέλεξε τη μείωση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας, οδηγώντας τα κράτη-μέλη στα εξής:

• είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν, ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
• είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες θα δίδονται στους αγοραστές με οικονομικό αντίτιμο.

Μειώνοντας τη χρήση πλαστικής σακούλας, επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη για την προστασία του θαλάσσιου και φυσικού περιβάλλοντος, αφού οι πλαστικές σακούλες βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πουλιά (ασφυξία και πνιγμός λόγω παγίδευσης μέσα σε σακούλες ή κατάποσης, εστίες ρύπανσης και συσσώρευσης επιπρόσθετων οργανικών ρύπων που καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα), ενώ απαιτούνται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια ώστε να διασπαστούν σε μικροπλαστικά και να συνεχίσουν την επικίνδυνη πορεία τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη λήψη μέτρων σχετικά με την οξο-διασπώμενη πλαστική σακούλα, και αναμένεται η έκδοση προδιαγραφών για τη χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών σακουλών, ως ενδεχόμενη εναλλακτική επιλογή και για συγκεκριμένες χρήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση