Έρχεται και το «Εξοικονομώ» για δημόσια κτήρια

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορεί το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» να έχει πάρει, πλέον, τον δρόμο του, αλλά ορισμένες από τις πιο ενεργοβόρες υποδομές δεν είναι κατοικίες, αλλά δημόσια κτήρια.

Τα νοσοκομεία για παράδειγμα είναι από τα πλέον ενεργοβόρα κτήρια του δημοσίου και, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, το υπουργείο Υγείας έχει μελετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για να μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη στα νοσοκομεία, καθώς και σε άλλα δημόσια κτήρια, έχουν προταθεί μεταξύ άλλων η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, η εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, η εγκατάσταση αυτοματισμών, συστημάτων αυτόματου ελέγχου και κεντρικών ηλιακών συστημάτων, η αναβάθμιση του κλιματισμού, η αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο ή υγραέριο και η αλλαγή των καυστήρων με νέους υψηλού βαθμού απόδοσης, καθώς και η διαμόρφωση ορθολογικής συμπεριφοράς και οικολογικής συνείδησης στους υπαλλήλους.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει ένα νέο «Εξοικονομώ» ειδικά για σχολεία και νοσοκομεία με ύψος 2 δισ. Ευρώ.

Για αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξουν 15 ξεχωριστές προσκλήσεις από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και από δύο Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Η ένταξη των έργων δεν θα γίνεται, όπως στο οικιακό Εξοικονομώ, με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής τους, αλλά θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν.

Στα κριτήρια αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται η χρήση του κτηρίου, το προφίλ λειτουργίας του, η παλαιότητα των χρησιμοποιούμενων συστημάτων, η συνολική επιφάνεια του, καθώς και η κατηγορία της ενεργειακής απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζεται πως θα αναβαθμίζονται τα πιο ενεργοβόρα κτήρια και θα υλοποιούνται οι πιο αποδοτικές επεμβάσεις.

Mε την εφαρμογή μέτρων χαμηλού και μέσου κόστους για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 20% τουλάχιστον.

Τα μεγαλύτερα ενεργειακής φύσεως προβλήματα και ελλείψεις στα δημόσια κτήρια εντοπίζονται στο κέλυφος των κτηρίων, αλλά και στον ηλεκτρομηχανολογικό τους εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση