Έρχεται νέα ευρωπαϊκή απαγόρευση μικροσυσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία ακόμη απαγόρευση συσκευών υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, ώστε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή τη φορά σειρά φαίνεται ότι παίρνουν οι βραστήρες, οι φρυγανιέρες και τα πιστολάκια! Είχαν προηγηθεί το 2014 συσκευές όπως οι σκούπες βάκουμ και οι ηλεκτρικοί φούρνοι υψηλής κατανάλωσης.

Πρόκειται για την εφαρμογή της οδηγίας για το «ecodesign» και τα μέτρα θα βρίσκονταν ήδη σε ισχύ αν δεν υπήρχε μπροστά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδα της μεγάλης Βρετανίας στην/από την ΕΕ. Και αυτό γιατί το 2014 τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν κάνει «πάρτυ», διακωμωδώντας τις αποφάσεις, ενώ αυτές ακριβώς οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες των Βρυξελλών που κατά τους πολέμιους της γραφειοκρατίας επεμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι στην αιχμή του δόρατος της κριτικής που ασκούν στην ΕΕ οι υπέρμαχοι του Brexit. Επίσης, όπως τονίζουν παράγοντες των Βρυξελλών, πολλοί βραστήρες και φρυγανιέρες κατασκευάζονται τη Βρετανία και μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε, λόγω της έντονης κριτικής για απώλεια θέσεων εργασίας, να επηρεάσει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Και αυτό δεν είναι μια απλή εκτίμηση, Η Βρετανία είναι πραγματικά πιθανό να πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από μία τέτοια απαγόρευση συσκευών. Και αυτό γιατί ειδικά για τους βραστήρες το Ηνωμένο Βασίλειο κρατά το ένα τρίτο του συνόλου των πωλήσεων βραστήρων εντός ΕΕ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 11% του πληθυσμού. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οφείλεται μάλλον στη γνωστή βρετανική συνήθεια της κατανάλωσης τσαγιού, η αγάπη για το οποίο έχει οδηγήσει την κατανάλωση του σε επίπεδα 6 φορές παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο θα προχωρήσει. Στην προτελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, στις 20 Απριλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε εντολή να προχωρήσει το σχέδιο αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ανάμεσα στις συσκευές που εξετάζονται να απαγορευθούν, πάντα αναλόγως των επιπέδων κατανάλωσης ενέργειας που απαιτούν, βλέπουμε ότι εντάσσονται κάποια ρούτερς, ορισμένα κινητά τηλέφωνα, πιστολάκια, φρυγανιέρες, βραστήρες ανεμιστήρες, κλπ.

Ωστόσο σύμφωνα με την πρακτική που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων,  είναι σίγουρο ότι όταν η ΕΕ καταλήξει στο τελικό κατάλογο θα αφήσει εκτός «απαγόρευσης» κάποια από αυτά. Είτε λόγω συγκεκριμένων πιέσεων είτε λόγω φόβου για έντονες αντιδράσεις.

Ακόμη και στις Βρυξέλλες πάντως δεν φαίνεται όλοι να συμφωνούν. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι υπέρμαχοι της εφαρμογής αυστηρών κανόνων, καθώς θεωρούν ότι μέσα από την καθημερινή εξοικονόμηση ενέργειας θα επέλθει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι η επιβολή μικρών ορίων κατανάλωσης ενέργειας ενισχύει την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή πιο αποδοτικών ενεργειακά προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά πάντως υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που χαρακτηρίζουν το σχέδιο σχεδόν «γελοίο» και τονίζουν ότι οι μεταφορές, τα αυτοκίνητα (ιδίως μετά το γερμανικό σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων), η βιομηχανία, η θέρμανση και τα κτήρια μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη και σε επίπεδο Κολλεγίου των Επιτρόπων, κάποια από τα μέλη πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει μια διπλωματική προσέγγιση κατά την επιλογή των συσκευών που θα απαγορευτούν. Ωστόσο κατά τη συνάντηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο Jyrki Katainen, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδια για τα τυποποιημένα όρια στη χρήση της ενέργειας, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων των εκπομπών. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «τα πρότυπα οικολογικού σχεδιασμού μερικές φορές γελοιοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσον αφορά τα πολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα με τα οποία η Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη», σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης. Ωστόσο όλοι τονίζουν ότι οι πολίτες θα είναι πιο εύκολο να πεισθούν αν καταλάβουν πρακτικά ότι η χρήση «έξυπνων» συσκευών χαμηλής κατανάλωσης θα μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση για το ποια προϊόντα θα απαγορευτούν ή μη  θα εποπτεύεται από τον ίδιο τον κύριο Juncker, και θα ληφθεί κατά τη διάρκεια πλήρους συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων, αφού αποφάσισαν ότι το ζήτημα δεν θα μπορούσε να μείνει στα χέρια της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας της Κομισιόν. Σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να έχει μαζί της εκ νέου μια πλειάδα πράσινων και περιβαλλοντικών ΜΚΟ, ομάδων πίεσης και άλλων ενδιαφερόμενων, ώστε να μιλήσουν δημόσια υπέρ της κίνησης της απαγόρευσης, ως μέρος ενός «σημαντικού προγράμματος δημοσίων σχέσεων» από την πλευρά της Κομισιόν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση