Έρχεται παρέμβαση με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων

Στα περιβαλλοντικά πρόστιμα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ως προς τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που πληρώνει εδώ και χρόνια η χώρα μας, αναφέρει πως «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί η Ελλάδα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα για την έλλειψη υποδομών. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε, εάν τα είχαμε επενδύσει πριν από χρόνια τώρα θα είχαμε και τα έργα και την ανάπτυξη που φέρνουν και τις θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει τη μονομέρεια των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν επένδυσαν στο μέλλον, αλλά μόνον στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε βάλει ένα πλάνο: το 2017 να γίνει το έτος που θα μειωθούν, ακόμα και να μηδενιστούν, τα πρόστιμα. Ετοιμάζουμε μια παρέμβαση που θα είναι ωφέλιμη και στα δημοσιονομικά της χώρας και θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι πόροι στο περιβάλλον από μια άλλη σκοπιά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υποδομές, θέσεις εργασίας και ταυτότητα περιβάλλοντος. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια τέτοια παρέμβαση. Σε ορισμένους τομείς έχει ήδη γίνει σπουδαίο έργο. Η δημοσίευση του σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα φέρνει τον μηδενισμό του προστίμου. Έχει υπογραφεί η απόφαση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τα υπόλοιπα».

Και βέβαια, «η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ που έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς και η ενεργοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα μας δώσει μέσα στο 2017 τη δυνατότητα να έχουμε σημαντικότατες υποδομές».

Στον τομέα της ανακύκλωσης «εξετάζεται από το υπουργείο ένα νομοσχέδιο που θα υλοποιεί την υποχρέωση που έχουμε ως χώρα να υπερδιπλασιάσουμε την ανακύκλωση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπάρχει μια νέα σελίδα ανακύκλωσης στη χώρα μας που δεν θα εξαντλείται στη νομοθέτηση, αλλά θα φέρνει αλλαγή συμπεριφοράς και λειτουργίας της αγοράς και της αυτοδιοίκησης. Η πολιτεία θα το υποστηρίξει με κίνητρα και αντικίνητρα. Η σημερινή κατάσταση στη διαχείριση των απορριμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν αντιστοιχεί στην πολιτική μας άποψη και επιπλέον θα φέρει νέα πρόστιμα».

Συμπληρώνει δε ότι κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου είναι «η ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους παραγωγούς και τους πολίτες, αλλά και την αυτοδιοίκηση που έχει τον βασικό ρόλο. Υπάρχουν όμως και άλλες πολύ σημαντικές στοχεύσεις, όπως η αξιοποίηση όλων των πόρων που καταβάλλουν οι πολίτες για την ανακύκλωση συσκευών και σήμερα διαφεύγουν. Είτε δεν αποδίδονται στα συστήματα, είτε λιμνάζουν. Η ανακύκλωση δεν είναι χώρος επιχειρηματικού κέρδους και δεν πρέπει να αξιοποιούνται τα συστήματα για τέτοιες δραστηριότητες. Προφανώς θα υπάρχει εισόδημα για πολλούς επαγγελματίες, όχι όμως για τα συστήματα ανακύκλωσης που είναι μη κερδοσκοπικά».

Επίσης, «χρειάζεται να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και υποστηρικτικός χαρακτήρας του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, γι' αυτό προβλέπουμε την ενίσχυση των υπηρεσιών του, ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα για τους πολίτες και τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρχουν δομές για τεχνική βοήθεια προς την αυτοδιοίκηση. Θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια «ενήλικη» φάση της ανακύκλωσης».

Με βάση τις υποδομές που πρέπει να αποκτήσουν όλες οι περιφέρειες για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων και την εφαρμογή του τέλους ταφής, «ο πολίτης έχει να ωφεληθεί απευθείας μέσα από τα δημοτικά τέλη. Οσο αναπτύσσεται η ανακύκλωση και η μείωση των σκουπιδιών θα υπάρχουν οφέλη για τον δήμο, τον επαγγελματία και τον πολίτη. ‘Ηρθε επιτέλους η ώρα οι δήμοι να εφαρμόσουν τους κανονισμούς καθαριότητας, που ψηφίζονταν από τα δημοτικά συμβούλια και έμεναν στα χαρτιά».

«Πιστεύω ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, οι επαγγελματίες που θέλουν να προκόψουν τα μαγαζιά τους θα πιέσουν για να μπουν κανόνες και οι άδειες να βγαίνουν με βάση τους νόμους», επισημαίνει ο Αν. ΥΠΕΝ, «να υπάρχει διαλογή στην πηγή, υποδομές κοντά στα μαγαζιά για το μπουκάλι, πλαστικό ή γυάλινο. Το 2017 πρέπει να κλείσει με ολοκληρωμένο σχέδιο για το οργανικό απόβλητο, που θα συγκεντρώνεται χωριστά στην πηγή, θα συλλέγεται και θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπάσματος σε όλη την Ελλάδα».

Με δεδομένη την υποχρέωση της χώρας που απορρέει από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία, «πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική μας για τη διακοπή της πλαστικής σακούλας. Σκεπτόμαστε την επιβολή κάποιου αντικινήτρου για να στραφούμε είτε στη σακούλα πολλών χρήσεων που θα κατασκευάζεται από υλικά τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, είτε σε νέες πρακτικές συσκευασίας των υλικών».

Ως προς το ζήτημα των απαιτούμενων πόρων για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής, ο Αν. ΥΠΕΝ απαντά πως υπάρχουν προβλέψεις της τάξης των δύο δισ. ευρώ για τις δύο μεγάλες κατηγορίες, τα στερεά απόβλητα και για τα αστικά λύματα, αλλά «γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν περισσότεροι πόροι, ένα μέρος θα εξασφαλιστεί από το τέλος ανακύκλωσης που ήδη πληρώνουν οι πολίτες».

Συνεπώς, «θα χρειαστούμε και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων στην επεξεργασία των υλικών που θα συγκεντρώνονται από τα συστήματα ανακύκλωσης. Γι’ αυτό θα υπάρξουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας σε αυτούς τους τομείς και με αυτόν τον τρόπο να περάσουμε στην κυκλική οικονομία. Θα αντλούνται πόροι που θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή νέων υλικών και θέσεων εργασίας. Έχουμε επαρκείς πόρους για να ξεκινήσουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες πηγές χρηματοδότησης δράσεων. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα γιατί το περιβάλλον είναι ταυτότητα της χώρας μας αλλά και αναπτυξιακός πόρος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση