Έρχεται ριζική αλλαγή του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της δομής και λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential», που διοργανώνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Hellenic Association for Energy Economic.

Ο κ. Βερροιόπουλος δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Πρόκειται πάντως για μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο της αγοράς, καθώς, όπως έχουν υπογραμμίσει οι φορείς των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, η μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΑΠΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά του Ειδικού Λογαριασμού και γενικότερα η πορεία των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές, υπό το πρίσμα μάλιστα του νέου σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης με τη μετάβαση από το μοντέλο των σταθερών εγγυημένων τιμών (feed in tariff) στο μοντέλο της κυμαινόμενης προσαύξησης επί εγγυημένων τιμών (feed in premium).

Σχετική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του ΕΛΑΠΕ έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σχήμα υποστήριξης των ΑΠΕ.

Ενδεχομένως, το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ να έχει πολλά κοινά σημεία με αυτή την πρόταση.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι εφόσον υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει και το σχέδιο της για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σε ποσοστό από 1,5% ως 6%, ανάλογα με το κόστος που θα ενσωματωθεί στην προμήθεια.

Κατά την ομιλία του ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στα σχέδια για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς (σ.σ. αναμένονται οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου), λέγοντας ότι τα συνεργατικά σχήματα προωθούν την καινοτομία στην αποθήκευση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Στοχεύουμε στην αντικατάσταση με υβριδικές μονάδες και στηρίζουμε συνεργατικά σχήματα για τέτοια έργα (στα νησιά), υπογράμμισε.

Επίσης, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο και θα παρουσιασθεί ο νόμος-πλαίσιο για το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model).

Σε ότι αφορά τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει στο απαραίτητο επίπεδο για να προστατεύσει από διαταραχές και το φυσικό αέριο θα διασφαλίζει την ευελιξία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση