Έρχονται τα «πράσινα» κρατικά ομόλογα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με πρωτεργάτη τη Γαλλία, οι κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και projects περιβάλλοντος και ενέργειας στρέφονται σε μία νέα μορφή χρηματοδότησης η οποία όμως είναι… αρκετά παλιά!

Συγκεκριμένα, τα κρατικά ομόλογα είναι κλασική πηγή χρηματοδότησης των κυβερνήσεων, ενώ τα ομόλογα έργων έχουν καθιερωθεί την τελευταία 20ετία κυρίως για μεγάλα project υποδομών (όπως αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες κλπ). Είναι η πρώτη φορά όμως που κράτος σχεδιάζει να εκδώσει ένα «πράσινο ομόλογο» δηλαδή ένα χρηματοοικονομικό προϊόν σχεδιασμένο αποκλειστικά ως πηγή χρηματοδότησης περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων.

Η Γαλλία λοιπόν ανακοίνωσε πρόσφατα επισήμως ότι «επιβεβαιώνει τη θέση της ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχή φιλοδοξία της Συμφωνίας των Παρισίων, που επισφραγίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με το να γίνει το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα εκδώσει πράσινα ομόλογα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ σε κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Η είσοδος του γαλλικού κράτους στην αγορά ομολόγων θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του, θα καταστήσει το Παρίσι ένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα για την υποστήριξη της μετάβασης της ενέργειας», πρόσθεσε ο Σαπέν.

Είχε προηγηθεί ο ίδιος ο ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δήλωσε τον Απρίλιο ότι η χώρα του ετοίμαζε την είσοδό της στην αγορά πράσινων ομολόγων.

Η WWF Γαλλίας χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό βήμα την απόφαση αυτή της γαλλικής κυβέρνησης και εκτιμά ότι σε πρώτη φάση, τα επόμενα τρία χρόνια, μπορούν να αντληθούν μέχρι και 9 δις ευρώ από τη Γαλλία για φιλικές στο περιβάλλον κρατικές επενδύσεις.

Ανάλογα με τον τρόπο που θα σχεδιασθεί η χρήση αυτών των εργαλείων μπορεί να έχει ακόμη και πολλαπλασιαστική επίπτωση στο χώρο των πράσινων επενδύσεων, καθώς αν ένα μέρος τους συνδυασθεί με άλλους ιδιωτικούς πόρους μπορεί να οδηγήσει σε μόχλευση πολλαπλάσιου ποσού – είτε απλώς στην προσθήκη επιπλέον πόρων από άλλους ιδιώτες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Γαλλική κυβέρνηση, το 2017 θα εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτή η κίνηση της Γαλλίας μπορεί να έχει ακόμη μία πολλαπλασιαστική επίπτωση. Ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας της έκδοσης, μπορεί να παρακινήσει και άλλα κράτη να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Τα πράσινα ομόλογα δεν είναι ακριβώς κάτι νέο, αλλά δεν είναι και ευρέως διαδεδομένα, παρά το ότι οι εκδόσεις τους παρουσιάζουν σοβαρή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα όμως περιορίζονταν σε εκδόσεις διεθνών οργανισμών, τοπικών αρχών και εταιρειών – κανένα κράτος δεν είχε ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν τρία χρόνια η αγορά «πράσινων» ομολόγων παγκοσμίως περιορίζονταν στα 13 περίπου δις ευρώ, ενώ πέρυσι έφτασε περίπου τα 49 δις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φέτος τα πράσινα ομόλογα είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ παγκοσμίως.

Την αρχή έκαναν περίπου πριν 10 χρόνια διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα που ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω έκδοσης τέτοιων πράσινων ομολόγων το 2007.

Ακολούθησαν μεγάλες εταιρείες όπως η EDF, η Schneider Electric  και η Air Liquide οι οποίες εξέδωσαν πράσινα εταιρικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής τους μετάβασης σε πιο «καθαρές» τεχνολογίες αλλά και για να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο είδος των επενδυτών και των κεφαλαίων που τις ενισχύουν.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης ένα «κύμα» έκδοσης πράσινων ομολόγων από τοπικές αρχές, δηλαδή φορείς της αυτοδιοίκησης από διάφορους δήμους και περιφέρειες. Τέτοια παραδείγματα είναι οι περιοχές της Ιλ-ντε-Φρανς, του Νορ-Πα-ντε-Καλαί και της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής που χρησιμοποιούν εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων δημόσιων μεταφορών και ανακαίνισης για ενεργειακή απόδοση.

Ειδικά για τη χώρα μας η δημοσιονομική κατάσταση και ο αποκλεισμός του δημοσίου τομέα από τις αγορές δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια για έκδοση τέτοιων ομολόγων σύντομα. Άλλωστε οι αγορές δεν μας δανείζουν ούτε για παραδοσιακά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη: είναι το πακέτο Γιούνκερ που από τη φύση του στοχεύει σε τέτοια projects. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκδόσει τέτοιο «πράσινο» ομόλογο μια μεγάλη ξένη εταιρεία που θα επενδύσει σε περιβαλλοντικό ή ενεργειακό ΣΔΙΤ στη χώρα μας από τα έργα που περιλαμβάνονται στα υπό ένταξη στο Πακέτο Γιούνκερ. Και φυσικά όταν έρθει η ώρα να μπορεί η χώρα να δανειστεί και πάλι, αφού η αγορά των πράσινων ομολόγων θα έχει ωριμάσει ακόμη περισσότερο, θα είναι πιο εύκολη η έκδοση και από την ελληνική κυβέρνηση τέτοιων ειδικών ομολόγων, καθώς διασφαλίζουν συνήθως αξιόλογες αποδόσεις ενώ παράλληλα απευθύνονται σε ειδικό κοινό αγοραστών με «πράσινα» κριτήρια επενδύσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση