Έρχονται τρία νέα νομοσχέδια από το ΥΠΕΝ - Η ατζέντα

Μπαράζ νέων νομοθετημάτων ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μέχρι τις εκλογές να καταθέσει στη Βουλή τρία νέα σχέδια νόμου. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για δύο σχέδια νόμου με ενεργειακές ρυθμίσεις και ένα με χωροταξικές.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά νομοσχέδια, το πρώτο αναμένεται να αφορά στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ώστε να καλύπτει και τους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί "προαπαιτούμενο" του προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ αποφάσισε την δημιουργία μιας υπερ-εποπτικής αρχής για ενέργεια, νερά και σκουπίδια υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό διότι, η ΡΑΕ, παρά τη σημαντική έλλειψη προσωπικού, διαθέτει την απαιτούμενη οργανωτική και κτιριακή υποδομή, έμπειρο προσωπικό και επομένως εκτιμάται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και σε αυτό.

Διαβάστε: Έρχεται νέα ρυθμιστική Αρχή για απόβλητα, ύδατα και λύματα

Το δεύτερο σχέδιο νόμου αφορά την ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας RED II (Renewable Energy Directive) που ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο. Μάλιστα, σε αυτό το σχέδιο νόμου φαίνεται πως θα περιληφθεί και το άνοιγμα του net-metering στην υψηλή τάση, ενώ θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν το virtual net-metering.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, μέχρι τις εκλογές αναμένεται να κλείσουν με το νέο νομοσχέδιο για χωροταξικά θέματα που επίσης αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Capital.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση