Έτοιμη να αποκολληθεί η τεράστια παγονησίδα Larsen C στην Ανταρκτική

 

Ένα γιγάντιο παγόβουνο είναι έτοιμο να διαχωριστεί  στην Ανταρκτική, το κομμάτι πάγου έχει το μέγεθος της αμερικάνικής πολιτείας Ντελαγουέιρ που καλύπτει μια έκταση 6.452 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, υποστηρίζοντας  ότι είμαστε πολύ κοντά ώστε  να σπάσει μια από τις μεγαλύτερες παγονησίδες της νοτιότερης ηπείρου της Γης, γεγονός που θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη παγονησίδα  Larsen C.

Ήδη, η ρωγμή έχει αυξηθεί στο Larson C φθάνοντας σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τον ωκεανό, ανέφεραν οι επιστήμονες του πρότζεκτ  PMIDAS του Πανεπιστημίου Σουόνσι της Ουαλίας. « To ρήγμα μέσα στις επόμενες  εβδομάδες στο Larsen C είναι πιθανό να οδηγήσει στο  σχηματισμό ενός από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ», αναφέρεται από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι.

rift-map-2017-05-31

Οι επιστήμονες λένε ότι το ίδιο το παγόβουνο δεν θα αυξήσει τα επίπεδα της παγκόσμιας θάλασσας, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει την αστάθεια και την κατάρρευση του Larsen C, του τέταρτου μεγαλύτερου της Ανταρκτικής.

Ήδη  δύο μικρότερα παγόβουνα έχουν καταρρεύσει βορειότερα. Ο Larsen A εξαφανίστηκε το 1995 και επτά χρόνια αργότερα κατέρρευσε ο Larsen B.

Πηγή: DW

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση