Έτοιμος ώς τις αρχές του 2018 ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός

Στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, με βάση και το «χειμερινό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε εκπροσώπους από Το Ποτάμι, με τους οποίους συναντήθηκε με αντικείμενο συζήτησης την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, θα θέσει φιλόδοξους στόχους τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς έτσι προσδίδεται μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, συνεκτιμώντας, ωστόσο, παράλληλα και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ. Ήδη, έχουν σχεδόν καλυφθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι για το 2020 και πολύ νωρίτερα από το 2030 εκτιμάται πως θα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την κάλυψη των επόμενων στόχων.

Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται μεγάλος αριθμός επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ν.4414/2016, καθώς υπάρχουν ώριμα αδειοδοτικά έργα, κυρίως αιολικά πάρκα, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για την ενθάρρυνση των επενδύσεων τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην παραγωγή θερμικής ενέργειας, υπάρχουν μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, όπως η EBRD και η ΕΤΕπ, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν χρηματοδοτικά έργα ΑΠΕ στη χώρα μας.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, παρουσία του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλου, συμμετείχαν από το Ποτάμι ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας, βουλευτής Γιώργος Αμυράς, ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου, βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, ο υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αντώνης Τριφύλλης και η τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χλόη Βλασσοπούλου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση