Το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον», σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΥΠΕΝ, Δημήτρη Αθανασίου.
Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο «Ελληνορωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας» που συνδιοργάνωσαν το ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο κ. Αθανασίου, όπως μεταδίδει το Energia.gr, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ή το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο.
Η προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, στο οποίο στηρίζονται ουσιαστικά σχεδόν όλες οι ελπίδες για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των συναφών επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην οικοδομή, αναμενόταν να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, αφού ήδη δεν είχε γίνει τελικά τον περασμένο Ιούνιο, όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο.
Ο κ. Αθανασίου είπε ακόμα ότι ως τα τέλη του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναμόρφωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ZEB). Όπως επισήμανε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτή την περίοδο εξετάζει τον ανασχεδιασμό του ΚΕΝΑΚ με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο από πλευράς κόστους.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2019.
Επίσης, ο κ. Αθανασίου είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης να ανακαινίζεται ετησίως το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι μετά την ένταξη επιπλέον 5.046 νοικοκυριών στο υφιστάμενο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», από τις 22 Αυγούστου οι συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν αρχίσει την επικοινωνία με τους ωφελούμενους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί εντός 45 ημερών από την παραπάνω ημερομηνία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής σε επόμενες αιτήσεις δικαιούχων.
Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει τους περίπου 8.000, καθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος
Όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, το νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» θα είναι πιο εύχρηστο από το υφιστάμενο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, νέα στοιχεία θα αποτελέσουν ο κομβικός ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, αντί των τραπεζών, η ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα για υποβολή στοιχείων και δικαιολογητικών, η ενιαία παρακολούθηση του προγράμματος από τράπεζες, ΕΤΕΑΝ και ΥΠΕΝ, καθώς και η παρακολούθηση της πορείας της αίτησης από τους πολίτες.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης.
Επίσης, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια το πλήθος των ακινήτων που κατοικούνται, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ, θα υπάρξει επικαιροποίηση του καταλόγου και της τιμολόγησης των προϊόντων, θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, θα καταργηθεί η τιμή ζώνης, ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:
1) Κέλυφος
-θερμομόνωση
-συστήματα σκίασης
-κουφώματα,
- υαλοπίνακες,
2) Η/Μ στοιχεία
-κεντρικό σύστημα θέρμανσης
-ατομικά συστήματα θέρμανσης
-αντλίες θερμότητας
-συστήματα αυτοματισμών
-Φ/Β συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
-ηλιοθερμικά συστήματα