Έτος - ρεκόρ αποτέλεσε το 2015 για τις ΑΠΕ, καθώς προστέθηκαν 147 γιγαβάτ παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί χονδρικά στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Αφρική, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα (REN21). Παράλληλα, τονίζεται ότι έγινε πρόοδος και σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ για θέρμανση, αλλά και τη χρήση τους στις μεταφορές, ωστόσο η νομοθεσία στα δύο πεδία είναι ελλιπής, με συνέπεια να παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με το Δίκτυο, τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην ανταγωνιστικότητα που απολαμβάνουν πλέον οι ΑΠΕ σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, έχει σημασία το ρυθμιστικό πλαίσιο στην κάθε χώρα και σημειώνεται ότι στις αρχές του 2016, 173 κράτη διέθεταν στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ και 146 κράτη εφάρμοζαν σχετικές πολιτικές.
Ως φλέγοντα θέματα για την ανάπτυξη του κλάδου θεωρούνται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και η ζήτηση για ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, σημειώνεται ότι έφτασαν τα 286 δισ. δολάρια διεθνώς, δίχως να λαμβάνονται υπόψη τα υδροηλεκτρικά άνω των 50 μεγαβάτ και ο τομέας της θέρμανσης/ψύξης. Πλέον, στον κλάδο απασχολούνται 8,1 εκατ. εργαζόμενοι.
Πάντως, στην έκθεση απαριθμούνται και ορισμένες προκλήσεις για το εξής, όπως η πολιτική αστάθεια, τα ρυθμιστικά εμπόδια και οι οικονομικοί περιορισμοί.
«Το γεγονός ότι είχαμε 147 GW ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, κυρίως σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι τεχνολογίες αυτές είναι ανταγωνιστικές ως προς το κόστος», σχολίασε η εκτελεστική γραμματέας του οργανισμού Κριστίν Λινς.
«Είναι πλέον η πρώτη προτίμηση πολλών χωρών και όλο και περισσότερων βιομηχανιών ενέργειας και επενδυτών», επισήμανε η ίδια.
Η Κίνα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου της νέας εγκατεστημένης ισχύος, ωστόσο αν εξετάσει κανείς τις επιδόσεις κάθε χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ, οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι μικρές χώρες όπως η Ονδούρα, η Ουρουγουάη, η Τζαμάικα και η Μαυριτανία.
Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, παρ' όλα αυτά οι ΑΠΕ είναι πλέον η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης, αντιστοιχώντας στο 44% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του REN21, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε τα εξής: «Το τρένο των ΑΠΕ συνεχίζει να προχωρά, αλλά με βάση υποδομές του 20ου αιώνα, δηλαδή ένα σύστημα με πεπαλαιωμένη σκέψη όπου οι μονάδες βάσης είναι με ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Προκειμένου να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς ένα πιο υγιές, πιο ασφαλές και περιβαλλοντικό μέλλον, πρέπει να κατασκευάσουμε το αντίστοιχο ενός σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας – ένα έξυπνο, πιο ευέλικτο σύστημα που μεγιστοποιεί τη χρήση των διάφορων ΑΠΕ και φιλοξενεί την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας».
Δείτε όλη την έκθεση ΕΔΩ.