Έφυγε από τη ζωή ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού

Έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 82 ετών ο ομότιμος καθηγητής του Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ο οποίος ήταν και επίτιμος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού.

Τον θάνατό του γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπεριφερειάρχης και ανεψιός του εκλιπόντος Κώστας Γιουτίκας. Ο θάνατος του Θεμιστοκλή Κουιμτζή προήλθε από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με καταγωγή από τη Χαλάστρα, ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα της πόλης με σημαντική προσφορά σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικά στο Εθνικό Πάρκο Αξιού.

Καλό ταξίδι Πρόεδρε, Θέμη Κουϊμτζή.Μεγάλη απώλεια για την οικογένειά μας, την επιστημονική κοινότητα και τον τόπο μας.#foreasaxiou #deltaaxiou

Geplaatst door Κώστας Γιουτίκας - Kostas Gioutikas op Vrijdag 27 maart 2020

Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 1990 ως τον Απρίλιο του 1994, ήταν μέλος της Επιτροπής "'Ανθρωπος και Βιόσφαιρα" της UNESCO από το 1999 έως το 2002 και επιστημονικός υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δικτύου Αξιολόγησης της Ρύπανσης των Επιφανειακών Νερών (1996-1998).

Από το 2006 έως τον Μάρτιο του 2019 ήταν πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων για την συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος από φορείς και το πανεπιστήμιο.

Το αντίο του ΦΔΠΠ

Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν σταμάτησε να παλεύει για τη θεσμική θωράκιση της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού, αναφέρει για τον καθηγητή ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, πρώην Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας καθηγητή Θεμιστοκλή Κουιμτζή, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα για δεκατέσσερα χρόνια – από το 2006 ως τις αρχές του 2019.

Ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ομότιμος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, αγωνίστηκε ακούραστα έως και την τελευταία στιγμή για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και δεν δίστασε να συγκρουσθεί με συμφέροντα στο πλαίσιο αυτού του αγώνα. 

Ο κ. Κουιμτζής υπήρξε ομότιμος καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, όπου διέγραψε μία πλούσια ακαδημαϊκή και επιστημονική πορεία, κατά την οποία διετέλεσε –μεταξύ των άλλων- αντιπρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Διευθυντής του Τομέα Φυσικής Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος(1998-2002), μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Απρίλιο του 1994 υπήρξε πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, και ως επίτιμος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου δεν σταμάτησε να παλεύει για την θεσμική θωράκιση της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού. 

Η Πρόεδρος, Αθηνά Παναγιώτου, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Φορέα εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του». 

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 29 Μαρτίου σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση