Έως τέλος Οκτωβρίου τα αποτελέσματα των ελέγχων στον βυθό του Σαρωνικού

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων στον βυθό του Σαρωνικού, προκειμένου οι ειδικοί του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννης Χατζηανέστης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχίζονται έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες απορρύπανσης.

«Εκκρεμούν ακόμη οι αναλύσεις από τον θαλάσσιο βυθό, από τα ιζήματα, για να δούμε αν από εκεί υπάρχει επιβάρυνση, αλλά και οι αναλύσεις από τους θαλάσσιους οργανισμούς, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να βγουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου» σημείωσε ο ίδιος.

Η πρώτη σειρά ελέγχων που αφορά την παράκτια ζώνη, από τη Σαλαμίνα μέχρι τα Λεγρενά, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τα πρώτα αποτελέσματα να μιλούν για σαφή βελτίωση της περιοχής, ενώ επίσης έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες αναλύσεις στο θαλασσινό νερό σε δείγματα που ελήφθησαν σε μεγαλύτερο βάθος.

Έπειτα από τις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίθηκαν φυσιολογικές.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, όρια επιτρεπτά και μη επιτρεπτά για τους πετρελαϊκούς υδρογονανθράκες δεν έχουν θεσμοθετηθεί, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επομένως, οι τιμές συγκεντρώσεών τους που ελέγχονται, «εκτιμώνται μόνο σε σχέση πως ήταν πριν και συγκρίνοντάς τες με τη βιβλιογραφία», κατέληξε ο κ. Χατζηανέστης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση