Έως 4 Οκτωβρίου ο επενδυτικός γύρος 2018 για καινοτόμες εταιρείες cleantech και ΑΠΕ

Η EIT InnoEnergy, ο κινητήρας καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζεται από την EIT, ανακοίνωσε σήμερα την καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων για τον επενδυτικό γύρο του 2018, για την υποστήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον χώρο του cleantech και της βιώσιμης ενέργειας. Οι καινοτόμες εταιρίες που αναζητούν επενδύσεις πριν από το τέλος του έτους, πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τις 4 Οκτωβρίου για να λάβουν υποστήριξη εγκαίρως.

Ο γύρος επενδύσεων – τι αφορά και σε ποιους απευθύνεται;

Ο Γύρος Επενδύσεων, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποδεδειγμένες τεχνολογικές ιδέες που μπορούν μετασχηματίσουν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Από την έναρξη του Γύρου το 2011, η EIT InnoEnergy έχει επενδύσει 190 εκατ. ευρώ σε έργα που καλύπτουν οκτώ τεχνολογικούς τομείς, σε όλη την Ευρώπη – αποφέροντας 3 δισ. προβλεπόμενων πωλήσεων.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, η EIT InnoEnergy προσφέρει στους αιτούντες μια αξιόπιστη και αποδεδειγμένη συνεργατική πλατφόρμα καινοτομίας και πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας στο χώρο της ενέργειας με περισσότερους από 385 εταίρους από όλο το φάσμα των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.
Ποιες είναι οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενεργειακής καινοτομίας;

«Η InnoEnergy θεωρεί την εμπορευματοποίηση ως μια πρωτεύουσα επιχειρηματική ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την υλοποίηση ενός καινοτόμου έργου. Εξάλλου, είναι εξαιρετικά σημαντική η μείωση του χρόνου εισόδου στην αγορά, η είσοδος των προϊόντων σε διεθνείς αγορές, η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η πρόσβαση σε προβλέψιμη χρηματοδότηση χαμηλού ρίσκου. Κάπως έτσι μοιάζουν να είναι οι σημερινές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενεργειακής καινοτομίας», αναφέρει ο Marcin Lewenstein, διευθυντής καινοτομίας στην InnoEnergy Central Europe.

Εμπορευματοποίηση προϊόντων

Το έργο της EIT InnoEnergy είναι να αναγνωρίσει και να ενεργοποιήσει την πρόσβαση σε συνεργάτες που θα βοηθήσουν τις εταιρίες να καθορίσουν τις ομάδες στόχους τους αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές κατά το λανσάρισμα μιας νέας λύσης. Χρησιμοποιώντας την υποστήριξη της InnoEnergy είναι δυνατή η επιτάχυνση της έναρξης διάθεσης των προϊόντων στην αγορά.

Ανάπτυξη και εκβιομηχάνιση

Η παραγωγή μεγάλης κλίμακας είναι μία από τις φάσεις που απαιτούν και μεγάλη επένδυση. Η EIT InnoEnergy παρέχει γνώσεις και βοηθά στην αποφυγή κοινών λαθών που ενδέχεται να εμποδίσουν τη διαδικασία εκβιομηχάνισης.

Προβλέψιμη χρηματοδότηση χαμηλού ρίσκου

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την EIT InnoEnergy, απαιτούν ανάπτυξη τεχνολογιών και πρωτοτύπων, συνεπώς η οικονομική επένδυση που απαιτείται είναι υψηλή. Η συνεργασία με την EIT InnoEnergy επιτρέπει την ταχεία ενεργοποίηση της χρηματοδότησης και την αποτελεσματική εφαρμογή των καινοτόμων προϊόντων.

Το παράδειγμα της Πολωνίας

Η EIT InnoEnergy έχει υποστηρίξει μια σειρά από πολωνικά πρότζεκτ και υπηρεσίες. Παραδείγματα επιτυχημένων προϊόντων αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα BioEcomatic και XSensor.

Το BioEcoMatic είναι ένας νέος, υψηλής απόδοσης, αυτοματοποιημένος λέβητας βιομάζας που καίει άχυρο και που επιτρέπει την καύση καυσίμων σε υψηλότερη υγρασία. Η καινοτομία επιτρέπει στους αγρότες, τις αγροτικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες να επωφεληθούν από τις τοπικές, βιώσιμες πηγές καυσίμων για θέρμανση.

Το Xsensor είναι μια καινοτόμος σειρά ασύρματων αισθητήρων που δημιουργήθηκε με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης και της λειτουργίας ενεργειακών πόρων. Οι αισθητήρες διαθέτουν μια καθολική μονάδα η οποία μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε πρότυπο αισθητήρα. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν τους ανιχνευτές θα επιτύχουν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στην αποδοτικότητα συντήρησης και λειτουργίας τους.

Ο Jakub Miler, Διευθύνων Σύμβουλος της EIT InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης, δήλωσε: «Αποστολή μας είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια. Για αυτό το λόγο αναγνωρίζουμε, επενδύουμε και συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες και ευφυέστερες καινοτόμες εταιρείες του κλάδου, για να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, να βγουν πιο έγκαιρα στην αγορά και τελικά να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία τους.

«Και εννοώ πραγματική εταιρική σχέση. Προχωράμε πέραν μιας απλής συμβολής με μετρητά για να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αναπτυχθούν. Όχι μόνο παρέχουμε πρόσβαση στο κορυφαίο δίκτυο της Ευρώπης με εξειδίκευση σε τεχνολογίες cleantech και τεχνολογίες βιώσιμης ενέργειας, αλλά παρέχουμε και συνεχή υποστήριξη μέσω μάρκετινγκ και άλλων υπηρεσιών που βοηθούν στην βελτίωση της αξίας ενός brand».

Οι επιχειρήσεις μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον Επενδυτικό Γύρο, καθώς και για τον τρόπο υποβολής της αίτησης, μέσω αυτού του συνδέσμου.

Η InnoEnergy

Η InnoEnergy είναι ένα fund που επενδύει σε λύσεις στον τομέα της ενέργειας, του cleantech, της κινητικότητας και στις ευρέως γνωστές ως έξυπνες τεχνολογίες. Μέσω της γνώσης, της χρηματοδότησης και του δικτύου επαφών, υποστηρίζουμε την εμπορευματοποίηση των προϊόντων και την εισαγωγή τους στις διεθνείς αγορές.

Η InnoEnergy είναι παρούσα σε σαράντα χώρες, στις οποίες συνεργαζόμαστε με περισσότερους από τριακόσιους εταίρους – τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, καθώς και καινοτόμους επιχειρηματίες, επενδύοντας γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε λύσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας χάρη στις καθαρότερες, καλύτερες και αποδοτικότερες τεχνολογίες.
Κατά τη διάρκεια των επτά ετών λειτουργίας της, η InnoEnergy έχει επενδύσει σε καινοτόμα έργα συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Χάρη στην υποστήριξή μας, ογδόντα προϊόντα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην αγορά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση