Ήπειρος: Το θεραπευτικό βότανο «λουλούδι του Δαρβίνου» στον δρόμο της καλλιέργειας

Tο αρωματικό-θεραπευτικό βότανο, Primula veris, που κάθε άνοιξη «θερίζουν» παράνομα οι Αλβανοί κυρίως στον Γράμμο, μπαίνει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑ, για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του βοτάνου στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι «δρακάκι», καθώς και «λουλούδι του Δαρβίνου». Η λατινική του ονομασία είναι primula, γιατί είναι το πρώτο λουλούδι της άνοιξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση