Ήρθε η ζέστη, ήρθε και το όζον στον αέρα της Αθήνας

Η συγκέντρωση τοξικού όζοντος στον αέρα της Αθήνας ξεπέρασε την Παρασκευή και το Σάββατο το όριο πέρα από το οποίο επιβάλλεται ενημέρωση του κοινού, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η αύξηση οφείλεται στο συνδυασμό ρύπανσης και ηλιοφάνειας, όπως συμβαίνει στο λεκανοπέδιο κάθε καλοκαίρι.

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση» προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Ψηλά στην ατμόσφαιρα, το όζον (O3) προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Στο επίπεδο του εδάφους όμως θεωρείται ρύπος, αφού το αέριο αυτό είναι διαβρωτικό και τοξικό.

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού (180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) καταγράφηκε στις 14.00 στο σταθμό Λυκόβρυσης, με τη συγκέντρωση να φτάνει τα 190mg/m3.

Μία ώρα αργότερα έφτανε τα 204 mg/m3, λίγο κάτω από το όριο συναγερμού στα 240 mg/m3.

Υπέρβαση καταγράφηκε στις 16.00 και στον σταθμό Θρακομακεδόνων στα 205 240 mg/m3.

Μείωση αναμένεται τις απογευματινές ώρες με τη μείωση του ηλιακού φωτός.

Το όζον είναι μια από τις δηλητηριώδεις ουσίες που παράγονται όταν τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα αντιδρούν με οργανικούς ρύπους υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση