Ίδρυση Εταιρίας Παροχής Αερίου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας

Η λειτουργία των νέων ΕΠΑ, είναι εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια επεσήμανε ο Υπεκα .

 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας, Νικ. Τσώνη με θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας» τόνισε ότι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην χώρα αποτελεί ένα ακόμη βήμα ανάπτυξης στην περιφέρεια και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, αλλά και ένα ακόμη σημαντικό βήμα περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης συνολικά του περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2011, η Ελληνική Βουλή ψήφισε ένα νόμο, τον 4001/2011, που ουσιαστικά αλλάζει ριζικά το τοπίο στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις προβλέψεις του νόμου αυτού ήταν η επέκταση των δικτύων των Εταιριών Παροχής Αερίου στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συνολικά η υλοποίηση αυτού του σχεδίου σημαίνει:

  • Περίπου 160 εκ. ευρώ νέες επενδύσεις (που προστίθενται στις υφιστάμενες επενδύσεις των 150 εκ. ευρώ).
  • Περίπου 1500 νέες θέσεις εργασίας (450-550 νέες θέσεις ανά ΕΠΑ)
  • Περίπου 1300 χλμ νέου δικτύου διανομής (που προστίθεται στο υφιστάμενο δίκτυο των 450 χλμ στις περιοχές αυτές).
  • Περίπου 1,3 εκ. τόνοι λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στις 9 Νοεμβρίου 2011, το ΥΠΕΚΑ, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας των Διεθνών Διαγωνισμών για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις νέες ΕΠΑ. Μετά την τακτοποίηση όλων των νομοθετικών και κανονιστικών εκκρεμοτήτων η ΔΕΠΑ προκήρυξε στις 9/1/2012 τους εν λόγω διαγωνισμούς. Το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών για κάθε ΕΠΑ θα είναι τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ. Η ίδρυση των τριών εταιρειών αποτελεί ουσιώδες βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολοκληρώνει μία προσπάθεια που ξεκίνησε την δεκαετία το ’90.

Η λειτουργία των νέων ΕΠΑ θα είναι εκ των πραγμάτων αποκεντρωμένη. Η απόφαση για την θέση της έδρας κάθε ΕΠΑ, θα πρέπει να ληφθεί από τη διοίκηση της νέας εταιρίας, ελπίζουμε με βάση τεχνικοοικονομικά, επιχειρηματικά και άλλα κριτήρια. Όμως η λειτουργία των νέων ΕΠΑ, είναι εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια.

Ειδικότερα, η ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, στην οποία αναφέρεται η επίκαιρη ερώτηση, θα λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής 444 χιλιομέτρων με πέντε κεντρικά σημεία ανάπτυξης του δικτύου διανομής: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα. Οι ετήσιες ποσότητες φυσικού αερίου – οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις ανώτατες ποσότητες που έχουν προσδιορισθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι εκατόν εξήντα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα (165.000.000μ³) ανά έτος για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Οι θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν και θα αφορούν άμεσα τη λειτουργία της επιχείρησης και την κατασκευή των δικτύων έως το 2015, ξεπερνούν τις 500. Το ύψος της επένδυσης για την περίοδο 2012-2015 είναι 55 εκ. ευρώ, ενώ η υφιστάμενη επένδυση της ΔΕΠΑ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας είναι περίπου 63 εκ. ευρώ. Σύνολο, περίπου 120 εκ. ευρώ επένδυση στην περιοχή.

Αυτά όλα είναι υπαρκτά οφέλη για την περιοχή, ενώ η καλή λειτουργία και η ασφάλεια του δικτύου είναι βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχει η εταιρία, αλλά και το δημόσιο την μέγιστη αποδοτικότητα στα επενδυμένα κεφάλαια, αλλά και να διασφαλιστεί η καλή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!