Αέρια θερμοκηπίου: 13 γαλακτοβιομηχανίες εκπέμπουν σχεδόν όσο το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στον κόσμο εκπέμπουν αθροιστικά όση ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ανάλυση δείχνει πως η επίδραση των δεκατριών γαλακτοβιομηχανιών στην κλιματική κρίση διογκώνεται καθώς οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 11% δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κυρίως λόγω της σταθεροποίησης του κλάδου. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών αλλά και κρέατος πρέπει να μειωθεί σημαντικά στις πλούσιες χώρες ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωργικής και Εμπορικής Πολιτικής, και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των κολοσσιαίων γαλακτοκομικών εταιρειών κράτησε τις τιμές του γάλακτος κάτω από το κόστος παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας κρίση στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα χρειάστηκαν κρατικές επιχορηγήσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν την επαναφορά ανώτατων ορίων παραγωγής για να προστατευθεί τόσο το κλίμα όσο και οι μικροί αγρότες.

«Σε αντίθεση με τον αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, υπάρχει μικρή δημόσια πίεση για να έρθει προ των ευθυνών της η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών», αναφέρει η Shefali Sharma, διευθύντρια του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Γεωργικής και Εμπορικής Πολιτικής που συνυπογράφει την έκθεση. «Λίγες από αυτές τις εταιρείες γνωστοποιούν τις εκπομπές τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, καθώς οι κυβερνήσεις επιταχύνουν για την επίτευξη κλιματικών στόχων πρέπει να διακόψουν τα κίνητρα για περαιτέρω γαλακτοκομική παραγωγή. «Η αγροτική ζωή και το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτώνται από αυτό», τονίζει.

Στον αντίποδα, εκπρόσωποι της γαλακτοκομικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι στην έκθεση δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματική εικόνα του κλάδου. Σε κοινή τους δήλωση, η Judith Bryans, πρόεδρος της Διεθνούς Γαλακτοκομικής Ομοσπονδίας και ο Donald Moore, διευθυντής της Global Dairy Platform ανέφεραν ότι ο τομέας «έχει δεσμευτεί να παράγει θρεπτικά τρόφιμα με περιβαλλοντικά υγιείς και υπεύθυνους τρόπους».

Επιπλέον ασκούν κριτική στην έρευνα υπογραμμίζοντας ότι δεν αναφέρονται οι επιδιώξεις για συνεχείς περιβαλλοντικές βελτιώσεις και ότι ο κλάδος παρέχει «πόρους διαβίωσης σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού».

Σε μια κοινή έκθεση του 2019, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και την Global Dairy Platform, αναφέρεται ότι προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, οι γαλακτοβιομηχανίες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να εργαστούν προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ καλούσε σε πιο «άμεση και πιο φιλόδοξη δράση».

«Οι εκπομπές του κλάδου [των γαλακτοκομικών προϊόντων] αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ του 2005 και του 2015, διότι η συνολική παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 30%. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον τομέα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών. Ενώ υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, είναι βέβαιο ότι συμβαίνει» ανέφερε η έκθεση που ωστόσο δεν εξέτασε τη μείωση της παραγωγής.

Από την πλευρά τους, Bryans και Moore δήλωσαν πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν τους πληθυσμούς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, να μην υποσιτίζονται βελτιώνοντας την υγεία τους. Οι μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος παράγονται σε ΕΕ, Ινδία και ΗΠΑ.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σε συνδυασμό με τις παραγόμενες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περισσότερο από το 90% των εκπομπών των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων παράγονται από τις ίδιες τις αγελάδες, κυρίως με τη μορφή μεθανίου. Η έρευνα δείχνει για όλα τα φυτικά ροφήματα, όπως αυτά από σόγια και βρώμη, εκπέμπονται πολύ λιγότερες αέρια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εκπομπές από τις μεγάλες εταιρείες αυξήθηκαν από 306 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 το 2015 σε 338 εκατομμύρια τόνους το 2017. Οι ετήσιες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 350 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση