Αγέλη λύκων κατασπάραξε κυνηγόσκυλο στα ορεινά της Ξάνθης

Ακόμη ένα περιστατικό επίθεσης από λύκους καταγράφηκε στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, με θύμα το κυνηγόσκυλο ενός από τα μέλη ομάδας κυνηγών που κυνηγούσαν αγριόχοιρους στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στη Σταυρούπολη, την περασμένη Κυριακή.

Διαβάστε - Έρευνα: Αύξηση επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης, ο κυνηγετικός σκύλος είχε απομακρυνθεί από τους κυνηγούς προσπαθώντας να ξετρυπώσει κάποιο θήραμα, αλλά φαίνεται πως βρέθηκε εγκλωβισμένος από μια αγέλη λύκων, οι οποίοι τον απομόνωσαν και τον κατασπάραξαν. Όταν έφτασαν στο σημείο οι κυνηγοί, βρήκαν τα υπολείμματα του κυνηγόσκυλου ενώ τα άγρια ζώα είχαν εξαφανιστεί.

Δείτε ακόμη - Σέρρες: Ήρθαν αντιμέτωποι με λύκαινα ενώ έψαχναν για παράνομους μπαζότοπους (vid)

Σε ανακοίνωσή του, ο Κυνηγετικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή των κυνηγών και των πολιτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στην περιοχή καταγράφεται συχνά η παρουσία λύκων. Το περιστατικό καταγράφηκε στο μητρώο επιθέσεων από λύκο που δημιούργησε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, την περίοδο 2019-2020 καταγράφηκε αύξηση των επιθέσεων λύκων σε σκύλους που κυνηγούν το ίδιο θήραμα -αγριογούρουνο ή ζαρκάδι- με τους σκύλους να μην έχουν σχεδόν καμία ελπίδα επιβίωσης σ' αυτήν την πάλη. Η έρευνα υλοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου και την ευρύτερη περιοχή.

Η συγκεκριμένη αύξηση συνοδεύεται από μείωση των επιθέσεων σε κτηνοτροφικά ζώα, λόγω και της φθίνουσας πορείας της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασωμένων περιοχών και τη μεταστροφή των λύκων στα άγρια οπληφόρα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε ποσοστό 79,8%, οι αλληλεπιδράσεις λύκων- κυνηγετικών σκύλων ήταν θανατηφόρες, εκ των οποίων το 42% αφορά σε ολική κατανάλωση των σκύλων και το 50% σε μερική. Η μέση ετήσια απώλεια σκύλων ανά επηρεαζόμενο κυνηγό ανέρχεται περίπου στον ένα σκύλο ανά δεκαετία για την περίοδο αναφοράς (2005-2020).

Διαβάστε ακόμη:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση