Αγορές παραγωγών

Το κίνημα της πατάτας την περασμένη χρονιά έδειξε τη μεγάλη ανάγκη των καταναλωτών για φθηνά χωρίς μεσάζοντες τρόφιμα. Έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να υλοποιήσει και στη χώρα μας το θεσμό των αγροτικών αγορών, των farmers Markets . Πρόκειται για επιτυχημένο θεσμό αγοράς αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια έχοντας καταφέρει να τονώσουν σημαντικά την τοπική παραγωγή και να μειώσουν τις τιμές.

Στα farmers markets μπορεί κανείς να βρει και παραδοσιακές ποικιλίες που λόγω μικρής παραγωγής δε φτάνουν στο μαζικό εμπόριο . Σταδιακά καλλιεργείται μιαπιο στενή σχέση ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή και το κυριότερο, γνωρίζει ο καταναλωτής τον άνθρωπο που παράγει τα προϊόντα που καταναλώνει.

Στη Δράμα λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό και επίσημα το πρώτο farmer market με πρωτοβουλία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν και η προσέλευση των παραγωγών δεν ήταν μεγάλη, από τα 55 άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εμφανίστηκαν τελικά τα 30 , οι τιμές των προϊόντων όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι καταναλωτές ήταν μειωμένες κατά 30% περίπου σε σχέση με αυτές που βρίσκει κανείς στην αγορά.

Όπως έχει εξηγήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητής Αθ Τσαυτάρης «με τη δοκιμαστική λειτουργία του θα επισημανθούν οι δυσκολίες και σταδιακά θα δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των αγορών».

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!