Αγροτικό επιχειρηματικό πάρκο στην Πέλλα ανήγγειλε η Τζάκρη

Η δημιουργία Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Πέλλα, συνολικής επένδυσης 45 εκατ. Ευρώ, όπου οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί θα λειτουργούν σε συνθήκες μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ανακοινώθηκε σήμερα από την Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα βιομηχανίας κα. Θεοδώρα Τζάκρη.

Το Πάρκο, που θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη περιοχή 2.000 στρεμμάτων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή της Σκύδρας, στοχεύει στη στήριξη της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς αγροτικής μεταποιητικής επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής που πληροί όρους μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, με τη δημιουργία σύγχρονων τεχνικών, διοικητικών και επιχειρηματικών συνθηκών.

Η κατασκευή του Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου αναμένεται να δημιουργήσει 100 περίπου θέσεις εργασίας στη διετή φάση κατασκευής και 400 περίπου θέσεις εργασίας σε βάθος μιας δεκαετίας από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συμμετοχών. Οι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση της Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου από τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κατατεθούν από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Σύμφωνα με την κα. Τζάκρη, «στόχος είναι το πάρκο να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε δύο χρόνια από σήμερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018».

Οι υποδομές του Πάρκου θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση να μπορεί να φιλοξενήσει 80 με 100 επιχειρήσεις σε ένα τεχνικά και επιχειρηματικά άρτιο περιβάλλον, ενώ στη δεύτερη φάση οι προς εγκατάσταση επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν τις 200.

Τα έργα περιλαμβάνουν πολεοδόμηση της περιοχής, κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, δικτύου ομβρίων υδάτων και μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, έργα σύνδεσης με την μέση τάση ηλεκτρικού δικτύου και δίκτυο οπτικών ινών. Εξετάζεται επίσης η σκοπιμότητα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης μέσω σταθμού εγκατάστασης CNG. Όταν ολοκληρωθεί, το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν σε αυτό.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει δημιουργήσει (Ελληνικό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης), θα δομήσει και ακολούθως θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό επενδυτικό σχήμα είκοσι καινοτόμων project στον τομέα της αγροτικής μεταποίησης που θα εγκατασταθούν στο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας.

Πέρα από την πρωτοβουλία αυτή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, οι επιχειρήσεις της αγροτικής μεταποίησης που θα εγκατασταθούν στο νέο Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας θα μπορούν να ενισχυθούν τόσο από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που παρουσιάζεται επισήμως σε λίγες ημέρες όσο και μέσα τα προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη βιομηχανία.

Οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν εκεί θα λειτουργούν σε συνθήκες μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε απόλυτη αρμονία με το αστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και την υφιστάμενη επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση