ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης

Επενδύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων το 2024.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή (το υπόλοιπο 25% ανήκει στο Δημόσιο και το 24% στην κινεζική State Grid, που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής).

Αναλυτικά, σε σχέση με τις διασυνδέσεις ο προγραμματισμός περιλαμβάνει τα εξής:

Κρήτη: Το 2020 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση (Χανιά-Πελοπόννησος), προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ, και το 2022 η «μεγάλη«» (Αττική-Ηράκλειο), προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για τη μεγάλη διασύνδεση, που έχει εμπλακεί λόγω του συνδυασμού της με τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα συνάντηση με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση του έργου.

Κυκλάδες: Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί, η δεύτερη προβλέπεται να λειτουργήσει το 2019 και η τρίτη, που επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, το 2020. Το συνολικό κόστος των τριών φάσεων είναι 424 εκατ. ευρώ, ενώ η τέταρτη φάση (Δυτικές Κυκλάδες) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα κοστίσει 386 εκατ. ευρώ.

Άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων για την αναβάθμιση του δικτύου στην Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη-Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος).

Ο ΑΔΜΗΕ κατέγραψε το 2017 καθαρά κέρδη ύψους 61,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ για το 2018 προβλέπεται βελτίωση των μεγεθών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2021 τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 85 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 220 εκατ. ευρώ, από 172 εκατ. ευρώ το 2017.

Η μερισματική πολιτική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, προβλέπει τη διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε, επίσης, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι το 1% του μετοχικού κεφαλαίου, σε τιμές από 1 ως 10 ευρώ, καθώς και τη διανομή προμερίσματος τουλάχιστον 3 λεπτών ανά μετοχή για τη φετινή χρήση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση