του Δημήτρη Διαμαντίδη
Η αειφορία στην αγροτική παραγωγή αποτελεί ζητούμενο και προτεραιότητα για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς επιτυγχάνεται ένα παραγωγικό αποτέλεσμα με συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και κατ΄επέκταση με σεβασμό στο περιβάλλον.
Την κεντρική αυτή ιδέα έρχεται να υπηρετήσει ένα καινοτόμο εγχείρημα στη Λακωνία, το οποίο έχει ως βάση του ένα από τα πιο δημοφιλή προιόντα της ελληνικής γης, την ελιά.
Το συγκεκριμένο project εφαρμόζεται σε ελαιώνα 200 στρεμμάτων στα Λιρά Λακωνίας και έχει την αρωγή της εταιρείας “Molon Lave” (αγροτική επιχειρηματικότητα), που διαθέτει στις τάξεις της ένα δίκτυο 523 ελαιοπαραγωγών της περιοχής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον παγκόσμιο ηγέτη της φυτοπροστασίας, την βιομηχανία Basf, ενώ στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού συμμετέχουν και οι εταιρείες Haifa, διεθνής πρωτοπόρος σε θέματα λιπασμάτων και Netafim, η οποία εξειδικεύεται στα oλοκληρωμένα συστήματα άρδευσης.
Επί της ουσίας, οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται στενά και με όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν σε «αειφόρο λιοστάσι», ένα κτήμα που θα μπορεί να αποτελεί πρότυπο τόσο ως προς την οργάνωσή του, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις.
Στόχος είναι το κτήμα να αποδώσει το καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος και με την όσο το δυνατόν πιο συνετή χρήση εισροών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο απόλυτος σεβασμός των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Με όχημα την ελαιοκαλλιέργεια, βασικό μέσο οικονομικής ανάπτυξης και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το αειφόρο λιοστάσι στοχεύει στη βιώσιμη γεωργική παραγωγή, εφαρμόζοντας νέα καινοτόμα εργαλεία και λύσεις αλλά και παραδοσιακές πρακτικές στην παραγωγή, τα οποία θα έχουν τεκμηριωμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα σε ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας.
Το έργο θα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network, της Basf.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου αφορούν τους τρεις άξονες της αειφορίας: περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία.
Το αποτέλεσμα θα είναι η διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος και η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων με άμεσο όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό, αλλά και συλλογικό όφελος μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.