Αειφόρες παραλίες μέσα από το πρότυπο Costa Nostrum-Sustainable Beaches

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Βιωσιμότητα, αειφορία και περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τους τουρίστες και την τοπική κοινωνία μέσα από την διαχείριση των παραλιών.

Η σύγχρονη τουριστική αντίληψη για τις οργανωμένες παραλίες δεν εξαντλείται μόνο στον θεσμό των Γαλάζιων Σημαιών.

Ο ελληνικός φορέας Costa Nostrum (= η ακτή μας) – Sustainable Beaches είναι ένα βραβευμένο καινοτόμο πρότυπο πιστοποίησης που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά), μέσω των οποίων η αειφόρος διαχείριση, ανάπτυξη, αξιολόγηση και πιστοποίηση οποιασδήποτε παραλίας μπορεί να επιτευχθεί με αντικειμενικό τρόπο, ενώ δημιουργεί ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαχειριστικούς φορείς των παραλιών. Αποτελεί επίσης μια δωρεάν ηλεκτρονική πύλη πληροφόρησης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Μεσόγειο, όσον αφορά την υποδομή, την ταξινόμηση και τα χαρακτηριστικά (φυσικά - τεχνητά) όλων των πιστοποιημένων παραλιών Costa Nostrum – Sustainable Beaches, καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέγουν τις κατάλληλες πιστοποιημένες παραλίες, ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προτύπου πιστοποίησης επιτυγχάνεται και ένας μοναδικός και πρωτοποριακός «αμφίπλευρος σύνδεσμος – δεσμός μεταξύ του λουόμενου και του φυσικού περιβάλλοντος – παραλίας» με όφελος τόσο για την παραλία και το φυσικό οικοσύστημα αυτής, όσο και για τον ίδιο τον λουόμενο.

Ήδη, μία σειρά από παραλίες στην Κρήτη είναι πιστοποιημένες κατά Costa Nostrum – Sustainable Beaches, ενώ το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους δήμους των χωρών της Μεσογείου, καθώς και από ξενοδοχειακές μονάδες που εκμεταλλεύονται οικονομικά κάποιες παραλίες με τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Ηρακλείου υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την Costa Nostrum ΕΠΕ για την πιστοποίηση της δημοτικής παραλίας του Καρτερού ως αειφόρος παραλία Costa Nostrum-Sustainable Beach.

Ο Δήμος Ηρακλείου γίνεται ο τρίτος δήμος κατά σειρά, μετά τον Δήμο Αγίου Νικόλαου και τον Δήμο Χερσονήσου, που υπογράφει σύμβαση συνεργασίας με την Costa Nostrum, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστοποιημένων αειφόρων παραλιών σε 11.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση