Αθήνα: Στρώνουν καινοτόμο υλικό στην άσφαλτο για μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη (φωτο)

Πιλοτική δράση με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στην Αθήνα και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών, κυρίως στο Εμπορικό Τρίγωνο, με αφετηρία την οδό Βορέου, ξεκίνησε ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Στη συγκεκριμένη οδό του Εμπορικού Τριγώνου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τοποθέτηση του καινοτόμου υλικού CoolSeal. Πρόκειται για μια αντανακλαστική επίστρωση ασφάλτου που συμβάλλει στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία στην πόλη του Λος Άντζελες.

Η τοποθέτηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας των ιδιαίτερων προδιαγραφών του υλικού, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια σταθεροποίησή του.

Κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή (demo) του CoolSeal θα ληφθούν μετρήσεις και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος από το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επόμενο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή του υλικού θα επεκταθεί σε δυο ακόμη δρόμους στην 4η Δημοτική Κοινότητα.

Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τον βέλτιστο σχεδιασμό των νέων «πράσινων» υποδομών της πόλης.

Να σημειωθεί ότι στο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ' αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Για μικρές πόλεις η τιμή της διαφοράς θερμοκρασίας είναι 2-3° C, ενώ για μεγάλες πόλεις όπως π.χ. η Αθήνα μπορεί να φτάσει τους 10-12° C.

Στρώση του CoolSeal σε δρόμους του Λος Άντζελες

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση