Αισθητήρες πλήρωσης σε κάδους ανακύκλωσης στα Χανιά

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορεί η ανακύκλωση όπως την γνωρίζουμε, δηλαδή με τους μπλε κάδους, να εκσυγχρονιστεί;

Όπως έδειξε ένα σχετικό εγχείρημα στα Χανιά μπορεί και είναι δυνατόν να προκύψουν πρόσθετα σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την τοποθέτηση στους μπλε κάδους συστήματος αισθητήρων, που στέλνουν ειδοποίηση για την πλήρωση του κάδου με απορρίμματα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για τον ορθότερο  προγραμματισμό της αποκομιδής τους.

Το project αυτό υλοποιήθηκε από την Διαδημοτική Επιχείρηση Στερεών Αποβλήτων και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος παρουσιάστηκαν πρόσφατα στα Χανιά.

Η εφαρμογή του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων σε συγκεκριμένες διαδρομές κατά 20%, το κόστος των δραστηριοτήτων διαχείρισης των αποβλήτων κατά 15-30% και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10%.

Το πρόγραμμα στην παρούσα φάση του είναι υπό αξιολόγηση με στόχο να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της περιφερειακής ενότητας των Χανίων.

Η τοποθέτηση των αισθητήτων έγινε με το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE – EWAS «Αποδοτικές και βιώσιμες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων με την χρήση εργαλείων Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας», το οποίο στοχεύει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ήδη εφαρμόζεται και στη Σεβίλη.

Το σύστημα των αισθητήρων εγκαταστάθηκε σε μπλε κάδους σε δύο περιοχές, στο δρομολόγιο του Ακρωτηρίου Χανίων και στο δρομολόγιο Πλατανιάς – Κίσσαμος, καθώς και σε όλους τους κίτρινους κώδωνες ανακύκλωσης για γυαλί.

Συνολικότερος στόχος του προγράμματος, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων, είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων, αλλά και η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τη διάρκεια της συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων.

Το LIFE – EWAS έχει ως στόχο την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των πληροφοριακών τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς επίσης σκοπεύει να προωθήσει την καινοτομία, ώστε να επιτύχει βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργικές μεθοδολογίες και δίνοντας ώθηση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.