Αισθητήρες IoT για ρύπανση και μετεω-δεδομένα σε έξι σημεία της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος έξυπνων αισθητήρων IoT (Internet of Things) για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και των μετεωρολογικών παραμέτρων προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου «AIRTHINGS».

«Αυτοί οι αισθητήρες μάς δίνουν καθημερινά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα οποία ενσωματώνονται στο πρόγραμμα συλλογής των στοιχείων της ρύπανσης από διάφορα σημεία της πόλης», είπε στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Οι αισθητήρες αυτοί εγκαταστάθηκαν σε 6 σημεία εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Μαρτίου, Καραμανλή, Αγγελάκη, Κουντουριώτου, Εγνατίας και στην περιοχή Επταπυργίου. Οι μετρούμενες παράμετροι ποιότητας αέρα είναι τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του θείου (SO2).

Επίσης πραγματοποιούνται μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων και ειδικότερα θερμοκρασίας αέρα, σχετικής υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης. Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα σύστημα νέφους (cloud system), το οποίο θα συνδεθεί σύντομα με την πλατφόρμα του έργου AIRTHINGS, από όπου όλα τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης στη Greenagenda.gr, «αυτοί οι πρώτοι έξι αισθητήρες θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά. Αποτελούν για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο και το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία για να έχουμε πιο εκτενή ενημέρωση».

Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος πρωτοποριακών αισθητήρων ΙοΤ δίνει τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει τη νέα καινοτόμα τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη, επικουρώντας τις μετρήσεις από το υφιστάμενο Δημοτικό Δίκτυο Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Μετεωρολογικών Παραμέτρων, συμβάλλοντας έτσι στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων προς μια βιώσιμη πόλη και στην καλύτερη πληροφόρηση του κοινού.

«Ουσιαστικά είναι το πρώτο κομμάτι για τη μετατροπή της πόλης σε μια smart city. Το επόμενο διάστημα θα εμφανίζονται οι μετρήσεις και στις οθόνες τηλεματικής που λειτουργεί στις στάσεις του ΟΑΣΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.

Αυτοί οι αισθητήρες θα συνδεθούν μελλοντικά με μια πλατφόρμα συλλογής ακόμη περισσότερων ενημερώσεων και λήψης δεδομένων για τη ορθολογική χρήση των πόρων (ενέργεια, νερό, θαλάσσιοι πόροι).

Το έργο «AIRTHNGS»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «AIRTHNGS - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ IOT» του Προγράμματος BalkanMed 2014-2020.

Το έργο AIRTHINGS στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Βαλκανική-Μεσογειακή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το AIRTHINGS αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες ΙοΤ (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), μέσω έξυπνων αισθητήρων μέτρησης της ποιότητας του αέρα, προσφέροντας έτσι νέα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί.

Σχηματίζεται ένα δίκτυο συνδεδεμένων πόλεων, που παρακολουθούν από κοινού την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ένα σύστημα «νέφους ανοιχτών δεδομένων»", με προγνωστικές αναλύσεις και ικανότητες προηγμένης νοημοσύνης μηχανών, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη δράση των δημόσιων οργανισμών. Συνδυάζοντας ειδικές κατευθυντήριες γραμμές και μεθοδολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, τη θέσπιση κοινής ανάλυσης πλαισίου πολιτικής για τη μείωση των περιφερειακών ρύπων και μοντέλα αξιολόγησης της ποιότητας του αέρα, το έργο θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα συνδράμει στη λήψη αποφάσεων από τις δημόσιες αρχές, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση