«Αιώνια αγάπη»: Ένα γιγαντιαίο καταφύγιο πουλιών υψώνεται στη Λοζάνη (φωτο)

Ένα ύψους 18 μέτρων καταφύγιο πουλιών υψώνεται στη Λοζάνη ως «διαμαρτυρία» για το έλλειμμα χώματος στις πόλεις. Σχεδιασμένη από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Compte/Meuwly, η με τρία πόδια κατασκευή στηρίζει μια υπεμεγέθη σφαίρα από γκι και ακούει στο όνομα «Αmour éternel (Αιώνια αγάπη)».

Οι αρχιτέκτονες θέλουν να επισύρουν την προσοχή στην πιθανή εξαφάνιση του γκι λόγω έλλειψης γόνιμου εδάφους και μείωσης του αριθμού των πτηνών. Το γκι, ως γνωστόν, είναι φυτό το οποίο μεγαλώνει στην επιφάνεια κλαδιών άλλων δέντρων και, κατά συνέπεια, η ύπαρξη του εξαρτάται από ζωντανές πράσινες εκτάσεις. Επιπλέον, βασίζεται στα πουλιά τα οποία τρώνε τους καρπούς τους και με τις κουτσουλιές τους μεταφέρουν τους σπόρους.

Το «Αιώνια αγάπη» υψώνεται σε μια περιοχή της Λοζάνης που ήταν κάποτε πράσινος περίπατος και όπου λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας έχει απομείνει μόνο ένας μικρός χώρος, γνωστός ως το «Λιβάδι Μεσιντόρ» («Μεσιντόρ» ήταν το όνομα του μήνα της συγκομιδής στο Ημερολόγιο της Γαλλικής Επανάστασης) και εκεί μαζεύονται τα πουλιά που έχουν απομείνει στην ελβετική πόλη.

«Στην πλατεία Μεσιντόρ, που πήρε το όνομά της από τον μήνα της συγκομιδής στο Ημερολόγιο της Επανάστασης, μπορούν να σπείρουν, αλλά, σήμερα, η ποιότητα του χώματος έρχεται σε αντίθεση με το τοπωνύμιο» υπογραμμίζουν οι Ελβετοί αρχιτέκτονες «και την περιοχή σταδιακά ροκανίζουν τα κτήρια, το σχολείο, το μεγάλο γυμναστήριό του και η αυλή του από άσφαλτο».

«Το πάρκο της "Αιώνιας αγάπης" γίνεται το επίκεντρο μιας ευρύτερης δράσης» τονίζουν. «Σε ύψος 18 μέτρων, ένα μεγάλο καταφύγιο πτηνών τα οποία λατρεύουν τους καρπούς και τους μεταφέρουν για να τους σπείρουν παραπέρα αποκαλύπτει τη δυναμική της πύκνωσης σε ύψος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση