Ακαρνανικά Όρη: Στοπ σε αιολικό πάρκο στην κορυφή Μπούμιστος

Απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικού σταθμού ισχύος 37,8 MW στην κορυφή Μπούμιστος στα Ακαρνανικά όρη, εντός δημοτικών ενοτήτων των Δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας, που σχεδιαζόταν να καταλάβει ολόκληρη την κορυφογραμμή του. Η απόφαση απόρριψης προέκυψε μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ και της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αρνητική για την εγκατάσταση ήταν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού δρομολογούσε η εταιρεία «MPOUMISTOS WIND FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που έχει άμεση σχέση με τον γαλλικό όμιλο εταιρειών «VALOREM» ο οποίος, πέραν της Γαλλίας, δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο σταθμός περιλάμβανε 9 ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 125 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 75 μέτρα. Ο σχεδιαζόμενος ΑΣΠΗΕ βρισκόταν πάνω από τον Μύτικα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό Αρχοντοχώρι, 2,2 χλμ. από το χωριό Παναγούλα, 2,3 χλμ. από το χωριό Κομπωτή και 3,5 χλμ. από το χωριό Αετός. Και, το κυριότερο, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά και στην πλέον κρίσιμη ζώνη (Ζώνη Α) για τη διατήρηση του όρνιου στην Ελλάδα, είδους κρισίμως απειλούμενου και από τα πλέον ευάλωτα στη λειτουργία αιολικών σταθμών.

Στη σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κρίθηκε ότι η διάνοιξη νέας οδοποιίας για τις ανάγκες του έργου θα προκαλέσει βίαιη κατάτμηση του ενδιαιτήματος και αλλοίωση του φυσικού τοπίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής. Κι ακόμη, ότι τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, ενώ υπενθυμίζεται ότι για την προστασία του όρνιου θεσμοθετήθηκε Σχέδιο Εθνικής Δράσης, οι στόχοι του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τη λειτουργία του έργου.

Η απόρριψη του αιολικού σταθμού στον Μπούμιστο έπεται της απόρριψης από την ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση της αδειοδότησης του αιολικού σταθμού στη θέση Καλοβούνι εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά» («Απόφαση-πιλότος για τα αιολικά στα Ακαρνανικά όρη»). Ετσι, αρχίζει να διαφαίνεται μία αχτίδα φωτός για την προστασία των Ακαρνανικών ορέων, της περιοχής δηλαδή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην ηπειρωτική χώρα, από την περαιτέρω υποβάθμισή τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εντούτοις, ήδη 12 ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε λειτουργία στην κορυφή Περγαντή. Συνολικότερα, μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχαν εγκατασταθεί 153 ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, σε Ναυπακτία, Θέρμο, Ξηρόμερο, Ακαρνανικά και Βάλτο, ενώ υπό αδειοδότηση βρίσκονται έργα για τουλάχιστον άλλες 500!

Η υφιστάμενη κατάσταση στο ζήτημα της χωροθέτησης αιολικών σταθμών δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που συνέβαλε στη ματαίωση της εγκατάστασης των δύο προαναφερόμενων αιολικών σταθμών. Κι αυτό διότι στον ίδιο τον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών, σε μία τελείως παράλογη απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά υπό όρους για τον αιολικό σταθμό στη θέση Μέγα Ορος, προτού γνωμοδοτήσουν οι πλέον αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή ο ΟΦΥΠΕΚΑ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ – που, τελικά, γνωμοδότησαν και οι δύο αρνητικά για το έργο. Αν και θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα αδειοδοτηθεί το έργο, η απόφαση του ΠΕΣΠΑ φανερώνει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι ψηλά στα κριτήρια με τα οποία κρίνεται η αδειοδότηση των αποκαλούμενων αναπτυξιακών έργων.

Παράλληλα, σε άλλες περιοχές της χώρας η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κρίσιμους βιότοπους των γυπών συνεχίζεται κανονικότατα: ο ΑΣΠΗΕ στο διάσελο του Τύμπανου στα Αγραφα έχει ήδη εγκατασταθεί και είναι έτοιμος για λειτουργία (αν δεν λειτουργεί ήδη), ενώ πριν από λίγες ημέρες αδειοδοτήθηκε ο αιολικός σταθμός «Φρούριο» εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά στην «Κοιλάδα Φιλιούρη» στη Ροδόπη, στην ίδια ζώνη όπου πριν από λίγες εβδομάδες ακρωτηριάστηκε μαυρόγυπας από ανεμογεννήτρια. Και οι δύο αυτοί αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στη ζώνη «Κρίσιμης/Πολύ Υψηλής ευαισθησίας» (Ζώνη Α) για τα όρνια, δηλαδή θέσεις έντονης δραστηριότητας και παρουσίας του είδους.

«Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές “νίκες” των γυπών, όπως αυτή στον Μπούμιστο, σε αυτήν την καταφανώς άνιση μάχη απέναντι στη λογική τής χωρίς φραγμούς οικονομικής ανάπτυξης, αξίζει να σημειώνονται και να αναδεικνύονται!», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

Πηγή: Efsyn.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση