Ακριβή η αποκομιδή σκουπιδιών στο δήμο Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στη  greenagenda  o   αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι ξοδεύουμε τα διπλάσια από το Βερολίνο.

 Θέματα  της ανακύκλωσης  ,της πράσινης ενέργεια της διαχείρισης απορριμμάτων  βρέθηκαν  μεταξύ άλλων  στην ατζέντα των επαφών  του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη    με γερμανούς   αξιωματούχους.   Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνος Β. Ζέρβα, αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων,   που συμμετείχε στις συναντήσεις,   το ταξίδι στη Γερμανία ήταν  σημαντικό και ουσιαστικό. Μιλώντας στην  greenagenda  επεσήμανε  ότι   οι συζητήσεις     κινήθηκαν σε τρεις άξονες: με πολιτικούς αξιωματούχους, με φορείς Δημοτικών και ιδιωτικών εταιριών (με αντικείμενο την ανακύκλωση, την πράσινη ενέργεια και τη διαχείριση απορριμμάτων)  και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (ακτιβιστές, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες εργασίας κτλ).

 «Αποκομίσαμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αρκετά πράγματα και είχαμε μία σφαιρική προσέγγιση των θεμάτων, που μας ενδιαφέρουν και στα οποία υστερούμε ιδιαίτερα στη Δήμο μας. Ποιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης κοινών προγραμμάτων, ευκαιρίες μετεκπαίδευσης και τρόποι ανταλλαγής τεχνογνωσίας όπως και δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και αλλαγή νοοτροπίας προς αυτή την κατεύθυνση». 

 Αυτό που έκανε  εντύπωση στην ελληνική αντιπροσωπεία   ήταν   το κόστος  αποκομιδής   στο Βερολίνο    που είναι πρωτοπόρο στον τομέα  αυτό.  Το συνολικό κόστος κυμαίνεται στα 70 με 80 Ευρώ τον τόνο, όταν στο Δήμο Θεσσαλονίκης το κόστος ανέρχεται στα 200!

 «Για να πάρουμε μία καλύτερη ιδέα του πως λειτουργεί αυτός ο τομέας και πως θα μπορούσε να λειτουργεί στην Ελλάδα, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με δύο εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, μία δημοτική και μία ιδιωτική και συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν έναν άριστο συντονισμό. Σύντομα στελέχη του Δήμου μας θα επισκεφθούν τις εταιρίες αυτές και θα επιμορφωθούν για πολλές μέρες σχετικά».

 Ο κ. Ζέρβας  τόνισε  ότι  είναι πολύ σημαντική για μια καλή συνεργασία η αντιστοιχία προσώπων-καθηκόντων, αυτό που πολύ απλά λέμε "ποιος κάνει, τι;", πράγμα που θα βοηθήσει στο καλύτερο συντονισμό κοινών δράσεων και στη σύσφιξη των σχέσεων για την επίτευξη των κοινών στόχων. 

  Όλα τα προαναφερθέντα θέματα βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης με τον  Γερμανό υφυπουργό και εντεταλμένο της Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Επιπλέον αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της συζήτησης μας σε θέματα νεολαίας, με ανταλλαγές, φεστιβάλ και κατασκηνώσεις, την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις. Τη μετεκπαίδευση νεαρών επαγγελματιών, τη δημιουργία δικτύου απασχόλησης. Τη δημιουργία μόνιμων αποστολών για την προώθηση των θεμάτων συνεργασίας εκατέρωθεν, την ουσιαστική συνεργασία των αδελφοποιημένων πόλεων Ελλάδας – Γερμανίας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε αυτό το πεδίο συνεργασίας δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα οικονομικά οφέλη με τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων καθώς το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αφορά κυρίως την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ορθών πρακτικών που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσεων για θέματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα και αγκυλώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι ο προσδιορισμός κοινών πεδίων δράσεως σύμφωνα με κοινά συμφέροντα με κοινό όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για παράδειγμα, κάτι το οποίο προτάθηκε, είναι η αποστολή στελεχών από τοπικούς φορείς σε επιμορφωτικά σεμινάρια και ο σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης στα σχολεία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

  «Γύρισα με πολλές ιδέες από αυτό  το ταξίδι» τόνισε ο κ. Ζέρβας . Και συνέχισε  «παρά τη διαπίστωση, για άλλη μια φορά, πως υπάρχει σημαντική έλλειψη υποδομών, εγκαταστάσεων αλλά πάνω απ' όλα παιδείας, οι συνομιλητές μας επικρότησαν τις προσπάθειες μας και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες μας. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από τους Γερμανούς ομόλογους και εταίρους μας και τον τρόπο που οργανώνουν τη  περιβαλλοντικής  διαχείριση στις πόλεις».

Επισκεψεις σε Πράσινους και Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα

 Στην επίσκεψη μου στο Ινστιτούτο Heinrich Boell του κόμματος των Πρασίνων είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με την Eva Quistrop, την πιο έμπειρη βουλευτή του κόμματος με την οποία συζητήσαμε για την υποψηφιότητα τη Θεσσαλονίκης για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014 καθώς και για τις δράσεις μας για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. 

 Επίσης, επισκέφθηκα το International Green Week, τη μεγαλύτερη διοργάνωση για το φαγητό, τις καλλιέργειες και την αειφόρο γεωργία όπου είχα την χαρά να συνομιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις με παράγοντες και ειδικούς στον χώρο και να ενημερωθώ για τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαιτέρα στον τομέα της ορθής γεωργικής πρακτικής, της βιολογικής γεωργίας και των αειφόρων δράσεων. Αρκετές ιδέες τις οποίες ελπίζω να καταφέρουμε να τις κάνουμε πράξη και στην περιοχή μας, όπως κάθετοι κήποι, κήποι βροχής, πράσινες στέγες και άλλες καινοτόμες λύσεις που θα ταίριαζαν στο περιορισμένο χώρο της Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!