Ακτιβιστές αγόρασαν παραλία και την παραχώρησαν στο κοινό

Ακτιβιστές που συγκέντρωσαν χρήματα μέσω εκστρατείας online αγόρασαν μια παρθένα παραλία στη Νέα Ζηλανδία και την παρέδωσαν στους νέους ιδιοκτήτες της: το κοινό.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι δώρισαν 1,7 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν την παραλία Awaroa στο Εθνικό Πάρκο Αμπελ Τάσμαν, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Οι ακτιβιστές απέρριψαν πρόταση που έκανε  ένας επιχειρηματίας, ο οποίος τους προσέφερε χρήματα σε αντάλλαγμα για την ιδιωτική πρόσβαση σε τμήμα της παραλίας. Η περιοχή θα γίνει τώρα εθνικό πάρκο.

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπάκμαν, συμφώνησε να πουλήσει την παραλία όταν η διαδικτυακή καμπάνια έφτασε στο στόχο της σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Η αγορά διασφαλίζει ότι η παραλία δεν θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

«Είναι μια μεγάλη μέρα», είπε στο BBC ο ακτιβιστής Ντουέϊν Μέιτζορ. «Είμαστε σε μια εποχή όπου οι διάφορες μορφές τεχνολογίας μπορεί να απομακρύνουν τους ανθρώπους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, η εκστρατεία στο Ιντερνετ μας έφερε όλους πιο κοντά».

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έκανε μια μικρή συνεισφορά στην εκστρατεία για την συγκέντρωση χρημάτων. Αλλά μια άλλη προσφορά από έναν εξέχοντα επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, ο οποίος είπε ότι θα καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα στο ποσό με αντάλλαγμα για την αποκλειστική πρόσβαση σε μέρος της παραλίας για την οικογένειά του, απορρίφθηκε.

Η εκστρατεία έκανε επίσης διαπραγματεύσεις με τις τοπικές ομάδες ιθαγενών Μαορί, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι η παραλία θα πρέπει να παραδοθεί σε αυτούς. Ο Μέϊτζορ είπε ότι η κοινότητα των Μαορί θα συμμετάσχει στο μέλλον της περιοχής. Αν και η παραλία βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο μέρος, στη βόρεια ακτή του Νότιου Νησιού, διαθέτει επίσης πρόσβαση από τον αέρα, μέσω ενός κοντινού διαδρόμου προσγείωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση