Μέλη της τοπικής κοινωνίας και ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, έστησαν ένα ανθρώπινο τείχος έξω από τις εγκαταστάσεις στις οποίες φυλάσσονται τα μηχανήματα των σεισμικών εργασιών για την έρευνα υδρογονανθράκων των πετρελαϊκών Repsol και Energean Oil. Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, με αυτή την ειρηνική, μη βίαιη δράση, οι ακτιβιστές που αγωνιούν για τον τόπο τους στέλνουν μήνυμα στις εταιρείες να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για εξόρυξη σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στον Υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να ακυρώσει όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων. «Με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί[2] ότι απομένουν λιγότερο από 12 χρόνια[3] πριν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει το επικίνδυνο όριο του 1,5°C, η ελληνική κυβέρνηση σήμερα καλείται να επιλέξει τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί: του ελληνικού λαού ή της πετρελαϊκής βιομηχανίας», σημειώνει η ΜΚΟ.
Στο πλαίσιο της ακτιβιστικής δράσης, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητάει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σχετικά με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει η Greenpeace, «οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον. Προκαλεί απορία η ευκολία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θάλασσας σε πετρελαϊκές, ακόμα και σε σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Η επιχειρησιακή επιβάρυνση και η ρύπανση που προκαλείται αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα[4] ούτως ή άλλως τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, ακόμα και αν δεν υπάρξει μεγάλο ατύχημα».
"Κοντά στο τέλος της εποχής του πετρελαίου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές για εξορύξεις. Αρνείται να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ξεπερασμένος ενεργειακός πόρος και πρέπει να τον αφήσουμε πίσω μας, ενώ δεν διστάζει να μετατρέψει τις ομορφότερες περιοχές της χώρες σε εργοτάξια εξορύξεων," ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
"Συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, προστατεύουμε την υδρολογική καρδιά της Ελλάδας, τα ποιοτικά μας προϊόντα, τον ήπιο τουρισμό και, πάνω από όλα, την υγεία μας", ανέφερε ο Ηλίας Ευθυμίου, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο. "Θεωρούμε πως οι εξορύξεις είναι μία καταστροφική επένδυση για τον τόπο μας. Παρά τις υποσχέσεις, γνωρίζουμε καλά ότι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα προκύψουν, καθώς αυτό αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία", τόνισε.
«Ο κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση στις φθηνότερες καθαρές πηγές ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει προηγμένες χώρες – ακόμα και με πετρελαϊκή βιομηχανία – όπως η Γαλλία και η Ισπανία, να απαγορεύσουν[5] νέες εξορύξεις στα εδάφη και τις θάλασσές τους. Σε όλο τον κόσμο η στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση είναι πλέον μονόδρομος και σηματοδοτεί το ουσιαστικό τέλος της εποχής του πετρελαίου.[6]», σημειώνει η ΜΚΟ.
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απαιτεί από την κυβέρνηση:
- Να ακυρώσει τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα.
- Να θέσει σε άμεση εφαρμογή σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και προώθησης καθαρών λύσεων για την οικονομία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της κλιματικής επιστήμης.
- Να αποσύρει το ντροπιαστικό «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» το οποίο συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης της γης 3,1-3,7°C βαθμών.[7]»
Και προσθέτει:
4 αλήθειες που αποκρύβει από τον ελληνικό λαό η ελληνική κυβέρνηση: |
|
|
|
|
[1] Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην ιταλική Geotec Spa, η οποία έχει αναλάβει την περαίωση των σεισμικών ερευνών στην Ήπειρο για λογαριασμό της κοινοπραξίας Repsol και Energean Oil.
[2] Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ για τον 1,5°C. Διάβασε την ανακοίνωση της Greenpeace.
[3] Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα την ημέρα παρουσίασης της Ειδικής Έκθεσης για τον 1,5°C, δείτε εδώ και εδώ. Περισσότερα για το κλίμα και τα «12 χρόνια» διαβάστε μία εκλαϊκευμένη ανάλυση εδώ.
[4] Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μπλογκ της Greenpeace εδώ και στην μελέτη του WWF, Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου στην Ελλάδα.
[5] Για παράδειγμα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια κα.
[6] Το πετρέλαιο είναι ένας ενεργειακός πόρος χωρίς μέλλον.
[7] Διάβασε περισσότερα στα κοινά σχόλια των Greenpeace και WWF Ελλάς για το ελληνικό ΕΣΕΚ
[8] Πολλές και σημαντικές μελέτες εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία θα αφήσει εγκαίρως πίσω της τα ορυκτά καύσιμα (λ.χ. Stanford University, OneEarth-DLR οι πιο πρόσφατες), καθώς και ότι η ενεργειακή μετάβαση αυτή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τις οικονομίες. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι πολλές χώρες ήδη κινούνται έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση