Ακόμη θάβουμε τα πιο πολλά σκουπίδια μας

Μόλις το 16% των αστικών αποβλήτων στη χώρα μας ανά άτομο ανακυκλώνεται, ένα 3-4% κομποστοποιείται και όλα τα υπόλοιπα οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι πολύ μικρό στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και χειρότερες επιδόσεις.

Τουρκία και Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν ξέρουν τι θα πει ανακύκλωση με τα σχετικά ποσοστά να είναι μηδενικά, ενώ κοντά στο μηδέν είναι και τα κράτη Λετονία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Την ίδια στιγμή, ανάλογα ποσοστά ενταφιασμού, δηλαδή άνω του 80%, έχουν και άλλες χώρες όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία και Μάλτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ποσότητες των αστικών αποβλήτων που παρήχθησαν ανά άτομο ανήλθαν σε 475 κιλά, μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο που ήταν τα 527 κιλά το 2002, ενώ ανά άτομο η χώρα μας παρήγαγε 509 κιλά.

Από το 2007, η παραγωγή αστικών αποβλήτων ανά άτομο μειώθηκε σταθερά στην ΕΕ κάτω από τα μέσο επίπεδο της δεκαετίας του 1990. Από τα 475 κιλά, τα 465 κιλά υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με τρεις κυρίους μεθόδους: 28% ανακυκλώθηκε, 28% οδηγήθηκε σε υγειονομική ταφή και 27% αποτεφρώθηκε και μόνο το 16% κομποστοποιήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώθηκαν ή κομποστοποιήθηκαν στην ΕΕ έχει αυξηθεί σταθερά και από 17% το 1995 έφτασαν σε 44% το 2014.

Η υψηλότερη παραγωγή αποβλήτων παρατηρείται στη Δανία, την Κύπρο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο με αποκορύφωμα την Δανία όπου η παραγωγή φτάνει τα 760 κιλά ανά άτομο. Το 54% αυτών οδηγούνται σε μονάδες καύσης και μόλις το 1% σε ταφή. Μάλιστα, σε όσες χώρες τα ποσοστά καύσης είναι μεγάλα, παρατηρείται και μηδενική ταφή.

Με λιγότερο από 300 κιλά ανά άτομο είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λετονία, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των δημοτικών αποβλήτων ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται στη Γερμανία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση