Αλιείς «ξεναγούν» και ψαρεύουν μαζί με τουρίστες

του Νίκου Αβουκάτου

Διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ψαράδων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον αλιευτικό τουρισμό. Τα επαγγελματικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού ξεπερνούν σήμερα τα  350, ενώ πολλοί άλλοι αλιείς βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης ή εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.

Ο αλιευτικός τουρισμός έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου οι επαγγελματίες αλιείς που διαθέτουν σχετική άδεια να μπορούν υπό προϋποθέσεις να επιβιβάζουν στα σκάφη τους τουρίστες και να τους «ξεναγούν» στο επάγγελμα, να ψαρεύουν μαζί τους και έπειτα να γεύονται τους «καρπούς» της προσπάθειάς τους. Έτσι και οι τουρίστες μυούνται σε κάποια από τα μυστικά της αλιείας και οι ψαράδες αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα.

Στην Ελλάδα διανύουμε την ένατη χρονιά από την ύπαρξη του νομικού πλαισίου, το οποίο εκδόθηκε το 2015. Ψαράδες από τα Κύθηρα, την Αμοργό, τη Ροδόπη, την Καβάλα και δεκάδες αλλά παραθαλάσσια  μέρη της χώρας απέκτησαν Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού και ενισχύουν σημαντικά το εισόδημά τους, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας.

Σύμφωνα με την Φαίδρα Λούρδη, υπεύθυνη της πλατφόρμας «Fishing Trips» ο αλιευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας του «Fishing Trips» είναι οι έξης:

1ο βραβείο στο BlueGrowth 2023, διαγωνισμός επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά με γνώμονα την γαλάζια ανάπτυξη.

1ο βραβείο στο GreenTech Challenge 2023, διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας στο Εθνικό  Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στόχος της ομάδας είναι να γίνει η Ελλάδα ένας Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός. Η ομάδα «Fishing Trips» παρέχει δωρεάν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη προς τους αλιείς με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας  για να λάβει επαγγελματία αλιέα την άδεια αλιευτικού τουρισμού.

Σύμφωνα  με την κ. Λούρδη η ύπαρξη της Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασία των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Σ. Ζαχαράκη το 2022 ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

O Σταύρος Γιαγιάς από την Χαλάστρα Θεσσαλονίκης  είναι 41 ετών, 4ης γενιάς ψαράδων.  Είναι ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του πανελλήνιου συλλόγου αλιευτικού τουρισμού επαγγελματιών αλιέων (ΠΣΑΤΕΑ) και από το 2022 προσπαθεί να κατευθύνει τους ψαράδες προς αυτόν τον στόχο.

«Από το 2017 ξεκίνησα την ανακατασκευή του καϊκιού. Με πάρα πολύ προσωπική δουλειά έβγαλα άδεια αλιευτικού τουρισμού και ξεκίνησα το 2019 δύο τρία ταξιδάκια με κοινούς γνωστούς Ο σκοπός μου όμως δεν είναι μόνο να γνωρίσει ο κόσμος το Δέλτα Αξιού, αλλά να μην ψαρεύω εντατικά αφήνοντας  έτσι τα ιχθυοαποθέματα να αναπαραχθούν. Με μικρές μετατροπές στο καΐκι, υποδεχόμαστε κόσμο που ζει μια εμπειρία σε αλιευτικό παραδοσιακό τρόπο, μειώνουμε την εντατική αλιεία χωρίς να μειώνουμε το εισόδημα μας και κυρίως ο κόσμος ζει μια αξέχαστη εμπειρία με τοπικά προϊόντα» επεσήμανε ο κ. Γιαγιάς.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση