Αμαρτία η καταστροφή του περιβάλλοντος, λέει ο Πάπας

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εναντίον όσων βλάπτουν το περιβάλλον την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας τον ανθρώπινο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται. Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, και το 2016 κατά πάσα πιθανότητα θα το ξεπεράσει. Αυτό οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Πάπας.

Ο Πάπας υποστήριξε την προσθήκη της περιβαλλοντικής διαχείρισης στα χριστιανικά έργα ελεημοσύνης, σε ένα μήνυμα για την Καθολική Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας.

«Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει επίσης στη σπαραξικάρδια προσφυγική κρίση. Οι φτωχοί του κόσμου, αν και λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή, είναι πιο ευάλωτοι και πάσχουν ήδη από τις επιπτώσεις της», επισήμανε ο Πάπας.

«Ο άνθρωπος μετατρέπει τον πλανήτη σε μία μολυσμένη χέρσα περιοχή γεμάτη συντρίμμια, ερήμωση και βρωμιά», πρόσθεσε.

«Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ταπεινά το κακό που κάνουμε στη Γη μέσω της ρύπανσης, της σκανδαλώδους καταστροφής των οικοσυστημάτων και της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και το φάσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε με τη σειρά του ο Νιγηριανός Καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον, δεξί χέρι του Πάπα για περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συχνά προωθεί προοδευτικά θέματα, χωρίς να παρεκκλίνει από το επίσημο δόγμα του Βατικανού. Ωστόσο, ακόμα και ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, που γενικά θεωρείται πιο συντηρητικός, είχε κρούσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ιδιαίτερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή είναι σοβαρά θέματα για όλη την ανθρώπινη οικογένεια», είχε δηλώσει ο Βενέδικτος το 2007, ένα χρόνο πριν αναφέρει τη ρύπανση ως «νέο αμάρτημα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση