Αμείωτη η «λεηλασία» αρωματικών βοτάνων στα σύνορα (φωτο)

Στην κατάσχεση περίπου 80 κιλών του αρωματικού, φαρμακευτικού φυτού, primula veris, τα οποία είχαν συλλέξει παρανόμως 2 Αλβανοί 25 και 36 ετών που συνελήφθησαν χθες στο βράδυ, σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στη Φούρκα Ιωαννίνων, προχώρησαν οι Ελληνικές αρχές.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, εντόπισαν τους δύo Αλβανούς στην παραπάνω περιοχή, να περισυλλέγουν και να κατέχουν προς αποξήρανση στο έδαφος, ποσότητα του βοτάνου που στη λαϊκή ονομασία λέγεται «δρακάκι», συνολικού βάρους 79 κιλών και εξακοσίων 600 γραμμαρίων.

Η πρίμουλα ή, αλλιώς, «δρακάκι»

Στην κατοχή του 25χρονου βρέθηκε επιπλέον και κατασχέθηκε ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους 910 γραμμαρίων, ενώ σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια. Η ποσότητα του θεραπευτικού φυτού κατασχέθηκε. Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ενώ οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, για τα αδικήματα της παράβασης της δασικής νομοθεσίας, της κατοχής λαθραίου καπνού και παραβάσεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Να σημειωθεί, πως το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικοί, έχουν κατασχέσει ποσότητα του βοτάνου μεγαλύτερη από 300 κιλά, την οποία είχαν συλλέξει παρανόμως Αλβανοί που συνελήφθησαν από τα βουνά της μεθορίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δεκάδες φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα το Balkan Chamois Society (Αγριόγιδο Στα Βουνά) πριν από λίγες ημέρες, οι οποίες απεικονίζουν «πολυμελές συνεργείο αλλοδαπών συλλεκτών» άγριων βοτάνων επί τω έργω, στον Γράμμο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση