Αμοργός: Νερό από τη φύση και όχι με πλαστικά μπουκάλια

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Έξωση» στα πλαστικά μπουκάλια και στο εμφιαλωμένο νερό, που αυτά περιέχουν, κάνει ο δήμος της Αμοργού, υλοποιώντας μία πρωτότυπη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πρωτοβουλία.

Το νησί που έχει συνδεθεί με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και την πεντακάθαρη θάλασσα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να αλλάξουν συνήθειες στο ζήτημα της κατανάλωσης νερού και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Αμοργός δείχνει για άλλη μια φορά την ευαισθητοποίησή της στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών ο Δήμος Αμοργού δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να καταναλώνουν τοπικό νερό. Ήδη έχουν ιδρυθεί τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης σε Χώρα, Αιγιάλη, Κατάπολα και Κάτω Μεριά και επόμενος στόχος είναι η ενίσχυση των χωριών του νησιού με ανάλογες μονάδες.

H συγκεκριμένη κίνηση είναι ενταγμένη στο γενικότερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αμοργού.

amorgos

Ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά θέματα γεγονός που αποδεικνύεται και από την τοποθέτηση κάδων για την ανακύκλωση πλαστικών, χαρτιών και γυάλινων αντικειμένων.Εφοδιαστείτε με μη πλαστικά μπουκάλια, βρείτε τις μονάδες με το αμοργιανό νερό και με ελάχιστο κόστος πιείτε υγιεινό πόσιμο νερό και συγχρόνως προστατέψτε το περιβάλλον!»

Μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί ανακοινώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού, τα οποία κατευθύνουν τους επισκέπτες προς συγκεκριμένες πηγές πόσιμου ύδατος, όπου με μόλις πέντε σεντς (λεπτά) το λίτρο, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί νερό (από φυσικές πηγές και με την ανάλογη επεξεργασία).

Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά που σε ετήσια βάση δέχεται προμήθειες νερού μέσω πλοίων (υδροφόρες) με το κόστος για τον Δήμο να είναι μεγάλο, ενώ σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και πέμπτη μονάδα αφαλάτωσης.

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι πολύ μεγάλη και κάθε χρόνο η αύξηση είναι εντυπωσιακή, καθώς κινείται με διψήφιο ποσοστό ανόδου ακόμη και σε περιοχές που έχουν φυσικό νερό είτε μέσω πηγών, είτε μέσω μονάδων αφαλάτωσης.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση