Ανάδειξη αναδόχου του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο Παλαιοκαστρο Σερρών

Τις Σέρρες επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Νότη Μηταράκη και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Ματζούφα, με αφορμή την ανάδειξη αναδόχου στο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο Σερρών. Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και αρμόδιος στον τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιου Μπασδάνη, Νικόλαου Σφελινιώτη και Ευθύμιου Ραμπότα.

Στις 12 το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρέστη σε ενημερωτική εκδήλωση στο Διοικητήριο Σερρών με θέμα το έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και ενός εργοστασίου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ.

«Επισκέφθηκα σήμερα τις Σέρρες, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Νότη Μηταράκη, προκειμένου να ενημερώσουμε τους τοπικούς φορείς για το σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται στο Παλαιόκαστρο Σερρών, μέσω ΣΔΙΤ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι η σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας βρίσκει εφαρμογή σ’ αυτό το έργο, που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή, διασφαλίζοντας την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και εργοστασίου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο θα τηρεί τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Σερρών από πρόβλημα μετατρέπεται σε αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν κατά την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια ευρώ από τον ανάδοχο ιδιώτη, που ορίστηκε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την πορεία των αναπτυξιακών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για την πολύτιμη συνδρομή του στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο Πολύκαστρο Σερρών. Πρόκειται για μια ουσιαστική και απαραίτητη παρέμβαση, που θα εκσυγχρονίσει τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στις Σέρρες», δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών και αρμόδιο στον τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού στην Π.Κ.Μ. Γιάννη Μωυσιάδη, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΑΝΣ ΑΑΕ (Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Σερρών, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία) για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης εξήρε τη σπουδαιότητα του έργου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για τον τρίτο σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώνεται πανελλαδικά, μετά την Πελοπόννησο και τη Δυτική Μακεδονία. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη του μνημονιακού στόχου για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τη χώρα για το 2013, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στην απορρόφηση κονδυλίων, και στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, που, όπως τόνισε ο Υπουργός, έχει μεγάλο μερίδιο σ’ αυτή την επιτυχία. Ο κ. Χατζηδάκης συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την προσήλωση και τη μεθοδικότητά του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Π.Κ.Μ., υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα αρμοδιότητάς του ως σύγχρονος πολιτικός, με ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συνεχάρη επίσης τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Π.Ε. Σερρών για την ταχύτατη και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις του έργου, το οποίο, όπως επισήμανε, θα ιδρύσει μια μικρή βιομηχανία στην περιοχή, που θα δημιουργήσει περίπου 200 θέσεις εργασίας, απασχολώντας το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του νομού Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ), Θεόφιλος Λεονταρίδης (ΝΔ) και Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και οι Δήμαρχοι Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Εμμανουήλ Παππά Βαγγέλης Καλαθάς, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης και Βισαλτίας Δημήτρης Καλαϊτζής.

  Σε μια ώρα,  ο κ. Τζιτζικώστας θα μεταβεί στον κόμβο της Αμφίπολης, όπου θα επιθεωρήσει, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Νότη Μηταράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη και τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Σερρών Αθανάσιο Μπασδάνη και Νικόλαο Σφελινιώτη, το έργο οδοποιΐας Αμφίπολης-Μεσοράχης του οδικού άξονα Αμφίπολης-Σερρών, παρουσία εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!