Ανάπτυξη χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν γίνεται

Ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τη σημαντική συμβολή του πρωτογενή τομέα δεν νοείται και αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλους, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Όπως αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη της ΤτΕ, η νέα ΚΑΠ, που θα ισχύσει μέχρι το 2020, ευνοεί εκτός από τους κατόχους μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τους νέους γεωργούς, αλλά και τους μικροκαλλιεργητές που στρέφονται προς σύγχρονες υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης καλλιέργειες ή προς τη λεγόμενη «πράσινη» γεωργία.

Ωστόσο, η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα παρουσιάζει αξιοσημείωτα σκαμπανεβάσματα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ευρύτερη οικονομική συγκυρία της χώρας. Έτσι, σε περιόδους ευφορίας και ακμής η παραγωγικότητα στην Ελλάδα υποχωρούσε, ενώ τα τελευταία χρόνια και υπό την πίεση των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία ενισχύεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το χρονικό διάστημα 1995-2000 η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα εμφάνισε θετικό ρυθμό μεταβολής 2%, αρκετά χαμηλότερος, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, της Ευρωζώνης και της Μεσογείου. Το διάστημα 2001-2007 ο ρυθμός αυτός είχε αρνητικό πρόσημο -1,1%, το οποίο έχει σχέση με την εφαρμογή της ΚΑΠ, που αποσυνέδεσε το ύψος της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγόμενης ποσότητας του αγροτικού προϊόντος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο χρονικό διάστημα της κρίσης η παραγωγικότητα της εργασίας στον πρωτογενή τομέα αυξάνεται με ρυθμό 5,1%, όταν ο μέσος όρος των μεσογειακών χωρών είναι 3,6%, των 16 χωρών της Ευρωζώνης 2,8% και των 19 χωρών της ΕΕ 2,7%. Επίσης την εξαετία 2008 έως και 2014 η γεωργική παραγωγή αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,7%, αλλά την ίδια στιγμή η κτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά μέσον όρο 1,1% τον χρόνο.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η πολύ μικρή μέση έκταση εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, κατάσταση που εξηγεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απασχόλησης (κυρίως αυτοαπασχόλησης) στον πρωτογενή τομέα. Το 2005 η μέση έκταση ανά εκμετάλλευση στην Ελλάδα είναι μόλις 4,8 εκτάρια, όταν σε επίπεδο μέσου όρου 28 χωρών της Ευρώπης είναι 12,2, συνόλου χωρών Ευρωζώνης 18,5 και σε επίπεδο μεσογειακών χωρών 16,2 εκτάρια. Το 2010 παρατηρείται αλματώδης αύξηση της μέσης έκτασης σε 7,2 εκτάρια, ενώ το 2013 εμφανίζεται μειωμένη, σε 6,9 εκτάρια ή κατά 4,4%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση