Ανήλιο: Σκαρφαλωμένο σε μια όμορφη βουνοπλαγιά της βόρειας Πίνδου

Εδώ και λίγα χρόνια γίνονται βήματα , αργά αλλά σταθερά  από  ανθρώπους που αγαπούν το Ανήλιο , για την ανάπτυξη του , πάνω στον τουρισμό κυρίως  με την έναρξη  λειτουργίας του νέου χιονοδρομικού κέντρου, Η προοπτική της ανάπτυξης του  βασίζεται  στον φυσικό του πλούτο  και τα αγνά αγαθά του.... Το Ανήλιο είναι ένα ορεινό , βλαχόφωνο χωριό του νομού Ιωαννίνων . Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου , απέναντι από το Μέτσοβο ,και στη σκιά της  βουνοκορφής "Φατζέτου" της Πίνδου. Κοντά στο χωριό κυλάει ο Μετσοβίτικος ποταμός (φυσικό όριο ανάμεσα σε Ανήλιο και Μέτσοβο).

Η βλάχικη ονομασία του είναι  "kiare". Κιάρε στα βλάχικα, σημαίνει  το ανήλιαγο μέρος ... Στο άκουσμα τού ονόματος αυτό που περνά από το μυαλό σαν πρώτη εικόνα , φαντάζει ένα μέρος σκιερό , χωμένο βαθιά μέσα στην βουνοπλαγιά. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ,το χωριό βρίσκεται σε να πανέμορφο και ηλιόλουστο μέρος , με την θέα  τόσο του φυσικού πλούτου ,που κάθε εποχή είναι και ξεχωριστή ,όσο με τη θέα του παραδοσιακού, κοσμοπολίτικου  και γραφικού Μετσόβου, να το κάνει μοναδικό…

                                                

Απέχει από το Μέτσοβο 4,5 χλμ, ενώ με την κατασκευή της Εγνατίας  Οδού που διέρχεται μέσα από τα σπλάχνα του, με σήραγγα 2,2 χλμ, απέχει 20' από τα Γιάννενα, 20' από τα Γρεβενά  ενώ επικοινωνεί με τα χωριά τουΑσπροποτάμου (Χαλίκι, Ανθούσα, Καλλιρρόη, Γαρδίκι, Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), Πολυθέα, Κρανιά κ.ά), με δρόμο, μέσα από απείρου φυσικού κάλλους  ενώ πρόσβαση (από το Χαλίκι, 20χλμ) υπάρχει και προς Καλλαρύτες (άλλα 24χλμ).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!