Μία νέα συνεργασία για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στον Δήμο Αμυνταίου ξεκινά και θα έχει ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση της θετικής προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η παρουσία της αρκούδας στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE AMYBEAR, όπου παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλειος Μιχελάκης.
Η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες ως Συντονιστής Δικαιούχος της κοινοπραξίας έχει αναλάβει τη συνολική διοικητική υποστήριξη του έργου με τίτλο «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου – LIFE AMYBEAR», σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», το Δήμο Αμυνταίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Το LIFE AMYBEAR υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «LIFE» Φύση και Βιοποικιλότητα, μέσω του οποίου λαμβάνει επιχορήγηση 1.140.116,00 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Οκτωβρίου 2016 και έχει διάρκεια 46 μηνών, έως και τον Ιούλιο του 2020. Η έγκριση για το έργο από την Κομισιόν ήρθε μόλις χθες.
Το LIFE AMYBEAR πραγματεύεται την καταγεγραμμένη αύξηση των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου και του Δήμου Φλώρινας. Η «αλληλεπίδραση» αυτή δημιουργεί προβλήματα που είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, όπως οι ζημιές στην αγροτική οικονομία (κτηνοτροφία, μελισσοκομία και στις καλλιέργειες), καθώς και άλλα που έχουν παρατηρηθεί σχετικά πρόσφατα με αξιοσημείωτη ένταση, όπως η προσέγγιση αρκούδων σε οικισμούς ή η αύξηση του αριθμού τροχαίων ατυχημάτων, όπου εμπλέκονται αρκούδες.
Παράλληλα, εκτός από αρνητικές, έχουν ήδη αναγνωριστεί και θετικές αλληλεπιδράσεις, όπως η εδώ και χρόνια ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού γύρω από τον άξονα Αετού-Νυμφαίου, που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη του Καταφυγίου Κέντρου Προστασίας Αρκούδας στην περιοχή. Ο πολλαπλασιασμός και η διάχυση των ωφελειών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου παραμένει ζητούμενο και είναι ένας από τους βασικούς στόχους του έργου.
Ειδικότερα, το έργο στοχεύει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου επιπέδου θνησιμότητας της αρκούδας που οφείλεται στον άνθρωπο, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 6% του ελάχιστου εκτιμώμενου πληθυσμού στην περιοχή και στη διατήρηση του αριθμού των ετήσιων αναπαραγωγικών θηλυκών αρκούδων σε όχι λιγότερο από το 10-12% του ελάχιστου εκτιμώμενου πληθυσμού.
Τέλος, αποβλέπει στην προαγωγή του επιπέδου ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστιθέμενη αξία της αρκούδας σε σχέση με την ελκυστικότητα της περιοχής και την εις βάθος απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό των τοπικών αρμόδιων αρχών σε ειδικές και συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης της αρκούδας.