«Αναβλύζει» ρύπανση από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Την 57η ημέρα αποκλεισμού του -«κατ’ ευφημισμόν», όπως τον αποκαλούν- ΧΥΤΑ Αιγείρας συμπληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας, απαιτώντας το οριστικό κλείσιμο και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής.

Πρόκειται για έναν ΧΥΤΑ «μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα», σύμφωνα με τους κατοίκους, του οποίου η κανονική άδεια έχει λήξει από το 2014, ενώ η τελευταία χρονικά έκτακτη και προσωρινή άδεια έληξε στις 13 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ξεκίνησαν οι κάτοικοι τις κινητοποιήσεις τους που εξελίσσονται έως σήμερα με περιφρούρηση του αποκλεισμένου ΧΥΤΑ σε 24ωρη βάση, στο πλαίσιο των αποφάσεων των συνελεύσεών τους.

Οπως έχει καταγγελθεί σε πρόσφατα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», τα τελευταία δύο χρόνια η χωματερή δεχόταν απορρίμματα από περιοχές και πέραν των αρχικά προβλεπομένων (δηλαδή των «καποδιστριακών» Δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού), ενώ χαρακτηριστική της «υπερχείλισης» και του υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ είναι η περιγραφή ότι ενώ η λεκάνη του είναι βάθους 15-20 μ., σήμερα ο ΧΥΤΑ έχει... αποκτήσει 70 μέτρα ύψος!

Οι καταγγελίες των κατοίκων, ότι από τη χωματερή σταθερά «αναβλύζει» ρύπανση -παρά τη μη εναπόθεση απορριμμάτων, επιβεβαιώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αποσπάσματα από την έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών

Αποσπάσματα από την έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών |

 

Επειτα από τον προ μηνός εντοπισμό μιας «πηγής δηλητηρίου» στο λαγκάδι στον «Θολοπόταμο», σε χαμηλότερο υψόμετρο 200 μέτρα βορειοανατολικά της χωματερής, οι κάτοικοι συνέλεξαν το συσσωρευμένο υγρό χρώματος καφέ-κίτρινου και το έστειλαν για ανάλυση.

Το δείγμα εξετάστηκε από το Ιατρικό Τμήμα του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και ανιχνεύθηκαν (μεταξύ άλλων) οργανικές ενώσεις όπως: ακετόνη, τετραϋδροφουράνιο, αιθανόλη, φαινόλη, ναφθαλένιο, ακεναφθένιο, ανθρακένιο και χλωροφόρμιο.

Για το τελευταίο «έγινε και ποσοτικός προσδιορισμός και η συγκέντρωσή του προσδιορίστηκε σε 140μg/L».

Μια συγκέντρωση «ιδιαίτερα υψηλή», σύμφωνα με τους μελετητές του πανεπιστημίου, ή αλλιώς 56 φορές μεγαλύτερη από την ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση χλωροφορμίου σε ανακτημένα υγρά απόβλητα, που έχει οριστεί στα 2,5μg/L, σύμφωνα με τη νομοθεσία που παρατίθεται στη μελέτη.

Διαφυγή στραγγιδίων

Αριστερά: Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Θολοπόταμο το καλοκαίρι του 2014. Τους θερινούς μήνες ο ποταμός δεν έχει πολύ νερό. Εχει όμως στραγγίδια... Δεξιά: Αγωγοί ομβρίων έξω από τη χωματερή. Τα υγρά που βλέπετε καταλήγουν στο ποτάμι.
↳ Αριστερά: Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Θολοπόταμο το καλοκαίρι του 2014. Τους θερινούς μήνες ο ποταμός δεν έχει πολύ νερό. Εχει όμως στραγγίδια... Δεξιά: Αγωγοί ομβρίων έξω από τη χωματερή. Τα υγρά που βλέπετε καταλήγουν στο ποτάμι. Υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι βρόχινο νερό. Η ανάλυση έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις μετάλλων και μικροβίων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα

Οι παραπάνω ενώσεις «ανιχνεύονται σε στραγγίδια ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία», επισημαίνουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι μελετητές, συμπεραίνοντας ότι «μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραδοχή ότι το υγρό έχει σαφώς επηρεαστεί από τη διαφυγή στραγγιδίων του ΧΥΤΑ».

«Πολλές από τις ενώσεις ή στοιχεία που ανιχνεύθηκαν είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τερατογόνες. Επομένως, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, σε περίπτωση ρύπανσης των επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων από την ανεξέλεγκτη όπως φαίνεται διαφυγή στραγγιδίων, είναι προφανείς», καταλήγει η μελέτη.

Ενόσω έχουν συσσωρευθεί όγκοι απορριμμάτων σε περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας, οι κάτοικοι προσμένουν την υλοποίηση της απόφασης της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μεταφορά έως 12.000 τόνων αστικών αποβλήτων σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (1.500 τόνοι στη Ναύπακτο, 3.500 τόνοι στο Αγρίνιο, 5.500 τόνοι στη Βόνιτσα, 1.000 τόνοι στο Μεσολόγγι, 500 τόνοι στη Δυτ. Αχαΐα).

Η απόφαση τονίζει την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και αποτροπής τυχόν ενεργοποίησης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Μένει, όμως, προσώρας ανεφάρμοστη παρότι έχει δημοσιευθεί από τις 2 Απριλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι, αρνούνται οι οικείοι Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) να δεχτούν τα απορρίμματα της Αιγιαλείας.

Και γι’ αυτό, σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων, ευθύνεται ο δήμαρχος που, όπως καταγγέλλουν, αρνείται να υιοθετήσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 21ης Μαρτίου για την κήρυξη ολόκληρου του Δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (έχει κηρυχθεί μόνο η ανατολική πλευρά του δήμου) και να προσπεράσει όποιες αντιδράσεις εμφανίζονται από τους γειτονικούς ΦοΔΣΑ.

Νεότερες εξελίξεις τυχόν να προκύψουν σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του υπουργού Π. Σκουρλέτη, του γενικού γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων και αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής.

Μέχρι τότε «εμείς περιμένουμε ο δήμαρχος να μας ξαναστείλει τα ΜΑΤ», καταγγέλλουν οι κινητοποιούμενοι κάτοικοι, οι οποίοι τη Μ. Πέμπτη «υποδέχτηκαν» δύο κλούβες, αστυνομικό διοικητή και εισαγγελέα στην αποκλεισμένη χωματερή (μαζί με δύο απορριμματοφόρα του δήμου), χωρίς όμως να γίνει κάποια επιχείρηση.

«Κατάλαβαν ότι δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να μας επιτεθούν», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» κάτοικος αναφορικά με το περιστατικό.

Μεθαύριο Παρασκευή, της Ζωοδόχου Πηγής, το Αίγιο ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του.

Η κατάσταση όμως από τα συσσωρευμένα απορρίμματα «είναι απερίγραπτη καθώς ο δήμαρχος δεν κάνει τίποτα. Υπάρχει τρομερό ζήτημα με τη στάση του», διαμαρτύρονται αγανακτισμένοι οι κινητοποιούμενοι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας.

«Η "Εφ.Συν." επικοινώνησε με τον δήμαρχο, Θ. Παναγόπουλο, θέλοντας να καταγράψει τις θέσεις του για τα παραπάνω. "Δεν θα κάνω καμία αναφορά", απάντησε πριν καν αναφερθούμε στον λόγο που τον καλέσαμε...», καταλήγει το δημοσίευμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση