Αναβρασμός στη Ζάκυνθο για την επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Σκοπού

του Νίκου Αβουκάτου

Επί ποδός είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Καλαμακίου στη Ζάκυνθο. Πριν λίγα 24ωρα απέστειλαν εξώδικο στο Δήμο Ζακύνθου αλλά και στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν ότι οι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο και η περιοχή τους συνεχίζει να υποβαθμίζεται και να ρυπαίνεται.

Οι φωτογραφίες οι οποίες επισυνάπτονται στο εξώδικο τους αποδεικνύουν ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων έχουν σκεπάσει  ακόμη τη τάφρο oμβρίων υδάτων που χρησιμοποιείται για την αντιπλημμυρική προστασία του κυττάρου.

skopos 8

«Στείλαμε ένα εξώδικο προς τον Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, ζητώντας εντός δεκαημέρου να σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ. Περιμένουμε απάντηση τους και θα πράξουμε αναλόγως(με την υπόδειξη του νομικού μας συμβούλου)» επεσήμανε το μέλος της επιτροπής αγώνα του Καλαμακίου Νίκος Κεφαλληνός.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλλήνο «στα τέλη Ιουνίου το έργο της ενδιάμεσης λύσης πάγωσε. Εξαιτίας ενός σοβαρού θέματος που ξέσπασε στο Δήμο Ζακύνθου με κάποια πλαστά εντάλματα προς έναν εργολάβο διενεργείται εισαγγελική έρευνα. Ο δεματοποιητής ποτέ δεν πήρε άδεια και λειτούργησε μόνο μερικές μέρες για τα ''μάτια'' του κόσμου. Όλα τα σκουπίδια που ήταν μαζεμένα στους δρόμους, αλλά και τα μέχρι σήμερα σκουπίδια τα ρίχνουν όπως όπως στον ΧΥΤΑ».

skopos 1

Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν στο εξώδικο τους  την υπόσχεση που έδωσαν οι αρμόδιοι του Δήμου ότι από τον Ιούνιο τα σκουπίδια θα μεταφέρονταν αλλού.

Το εξώδικο που έλαβε ο δήμος είναι των:  1- Γεωργίου Καμπιώτη 2.-Γεράσιμου Τσαγκαρόπουλου 3. – Νικολάου Κεφαλληνού 4. – Διονυσίου Μάργαρη 5. – Διονυσίου Καμπιώτη 6. – Αναστασίου Τζίμη 7. – Διονυσίου Στραβοπόδη και 8. – Αναστασίου Κακολύρη, κατοίκων Καλαμακίου Ζακύνθου και απευθύνεται προς το Δήμο Ζακύνθου και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του εξωδίκου:

Όλοι εμείς είμαστε κάτοικοι των περιοχών Καλαμακίου, Νερατζούλες και Κάναλου και στην κυριολεξία αισθανόμαστε ότι έχουμε πλήρως εγκαταλειφθεί τόσον εμείς και οι οικογένειές μας όσον και οι περιουσίες μας, συνέπεια της εκρηκτικής κατάστασης για το περιβάλλον, που έχει δημιουργηθεί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Γρυπαραίικα» Βασιλικού Ζακύνθου.

Τελικά πόσο ακόμη θα μας κοροϊδεύετε; Πόσο ακόμη θα μας εμπαίζετε; Μήπως πρέπει να πληροφορηθείτε πρώτα την ύπαρξη θυμάτων συνεπεία της συνεχούς ρύπανσης του περιβάλλοντος, ρύπανσης της εγγύς θαλάσσιας περιοχής (η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του θαλάσσιου πάρκου) και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα;

Τελικά πότε θα σταματήσετε να βιάζετε το περιβάλλον και όλους εμάς; Πότε θα σταματήσετε να μας λέτε ψέματα;

Προφανώς δεν σας σταματούν ούτε οι καταδικαστικές αποφάσεις (καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω της παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καταδικαστικές αποφάσεις παρά των ποινικών Δικαστηρίων της Ζακύνθου), ούτε οι κραυγές απόγνωσης εκ μέρους μας, ούτε οι υποσχέσεις σας αλλά ούτε και η πρόσφατη έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, την οποία συνημμένα υποβάλουμε. Καταλαβαίνουμε ότι δεν σας σταματά τίποτε… ενεργείτε αυτόβουλα και καταστροφικά… δεν σας απασχολεί να είμαστε εμείς και το περιβάλλον τα θύματά σας… σας απασχολεί μόνο η βιτρίνα και το σελοφάν… το βρώμικο περιεχόμενο μας το σερβίρετε καθημερινά…

Επειδή λοιπόν ο σε βάρος μας και σε βάρος του περιβάλλοντος κίνδυνος είναι άμεσος, επικείμενος και αναπότρεπτος ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι μετά την παρέλευση 10ημέρου από της επιδόσεως της παρούσης μας ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ… ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ… ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΟΙ…

Για το μέγεθος της κοροϊδίας και εμπαιγμού μας, αναφερόμαστε στο κείμενο που υπογράψατε άπαντες (ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Λαγανά, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων, ο Αντιδήμαρχος Αρτεμησίων, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών, ο Αντιδήμαρχος Ελατίων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, η Πρόεδρος των παιδικών σταθμών και οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι), το οποίο και αυτό σας υποβάλλουμε – μήπως έχει παραπέσει στο ΧΥΤΑ-.

Με την ρητή επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στους οποίους αυτή απευθύνεται προς γνώση και επέλευση των εννόμων συνεπειών.

skopos 2

 

skopos 7

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση