Αναγκαία η ενεργοποίηση κλιμάκιου του ΚΕΠΕ για την Τάφρο 66;

Του Νίκου Αβουκάτου

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Greenagenda.gr  για την Τάφρο 66  αναρωτιέται  κανείς αν πρέπει ήδη να είχε ενεργοποιηθεί το κλιμάκιο του ΚΕΠΕ με εντολή των αντιπεριφερειαρχών σε Ημαθίας και Πέλλα?

Μήπως χρειάζεται να γίνουν άμεσα η λήψη δείγματος των νερών στην Τάφρο 66 αλλά και να εντοπιστούν τα σημεία με την ανεπεξέργαστη ιλύς βιολογικού καθαρισμού εργοστασίου, όπως καταγράφηκε κοντά στο Ζερβοχώρι Ημαθίας?

44

Τα  παραπάνω ερωτήματα χρίζουν σίγουρα  διερεύνησης καθώς η περιβαλλοντική υποβάθμιση σε Ημαθία και Πέλλας συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. «Δεν λύνεται το πρόβλημα με την επιβολή προστίμων. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η διάθεση επίλυσης της απαράδεκτης κατάστασης στην Τάφρο 66 μας» τονίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους δυο  νομούς.

Αρκετά χωριά διέρχεται η τάφρος 66, τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και οι  κάτοικοι δικαιολογημένα εκφράζουν την ανησυχία τους. Από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν την άμεση επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Η υπόθεση αυτή, πλέον, δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η διοίκηση είναι μόνο κατ' όνομα διοίκηση» τόνισε  στη Greenangenda .gr o Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας

«Όσο μπορούμε ελέγχουμε την κατάσταση στη Τάφρο 66, εφόσον διαπιστώσουμε τα προβλήματα  της περιβαλλοντικής υποβάθμισης δηλαδή έντονη δυσοσμία και ρύπανση άμεσα ενημερώνουμε τα αρμόδια τμήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» επεσήμανε η Κατερίνα Ιγνατιάδου, δήμαρχος Σκύδρας.

Όπως μας εξήγησε, επανειλημμένως ο δήμος έχει προχωρήσει σε αναφορές με τις οποίες ζητά να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση στην τάφρο 66 για περιβαλλοντικούς  λόγους αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής. Απαιτούμε ως δημοτική αρχή να  βρεθούν άμεσα λύσεις για τη προστασία της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε η κ. Ιγνατιάδου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση