Αναγκαία τα συστήματα προειδοποίησης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Την ανάγκη δημιουργίας συστημάτων προειδοποίησης και ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, τονίζει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Ανδρέας Ματζαράκης, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου βιομετεωρολογίας της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Φράιμπουργκ και καθηγητής του Πανεπιστημίου της γερμανικής πόλης.

«Η αύξηση του αριθμού των καυσώνων σημαίνει αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας. Το θέμα όμως δεν είναι η αύξηση αλλά οι τρόποι αντίδρασής μας. Για να επιτευχθεί η μείωση των ποσοστών θα πρέπει να φτιάξουμε συστήματα προειδοποίησης», επισημαίνει ο κ. Ματζαράκης.

Ο ίδιος μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις σε ευαίσθητους τομείς (υγεία και γεωργία) στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και το Τμήμα Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τι σημαίνει η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, πώς θα μεταφερθούν τα δεδομένα σε μορφή πληροφορίας και επιπλέον να την εξηγήσουμε από τον απλό άνθρωπο μέχρι τους υπεύθυνους», λέει ο κ. Ματζαράκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστήματα προειδοποίησης για την υγεία, για τον τουρισμό, τη γεωργία, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον συνδυασμό των μετεωρολογικών παραμέτρων και των επιπτώσεών τους, δηλαδή επιδημιολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όχι μόνο τη μέρα αλλά και τη νύχτα και βέβαια τις ευάλωτες περιοχές και τον πληθυσμό τους.

Στη Γερμανία το σύστημα προειδοποίησης του υπουργείου Υγείας της χώρας συνδέεται άμεσα με τα υπουργεία όλων των κρατιδιών της χώρας. Έτσι, λοιπόν, για τα συστήματα της επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εκπαιδευτούν οι πολίτες από μικρή ηλικία και οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Ματζαράκης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αύξηση της ξηρασίας που παρατηρείται στην Ευρώπη. «Η υγρασία του εδάφους είναι μέχρι τα 50 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νερό και άρα τα δένδρα και οι καλλιέργειες έχουν πρόβλημα και ανησυχούμε για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», λέει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση