ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την επανενεργοποίηση του θεσμού του «Αγροτικού των Γεωτεχνικών» ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   Νικόλαο Στουπή, τονίζοντας με έμφαση πως η σωστή λειτουργία των οργανικών μονάδων του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας είναι επιτακτική ανάγκη.

«Το πρόβλημα της έλλειψης γεωτεχνικών υπαλλήλων καθίσταται εντονότερο σήμερα γιατί εκτός των συμβουλευτικών και ενημερωτικών υπηρεσιών που προσφέρουν στους αγρότες, της συμμετοχής τους σε πολλές επιτροπές εξέτασης αγροτικών και αγροδιατροφικών θεμάτων και της μεγάλης συμβολής τους στην υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των παραγωγών, οι εν λόγω υπάλληλοι αναμένεται να επιφορτιστούν με την υλοποίηση του 80% του είδους των μέτρων και δράσεων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 35% των πιστώσεων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο οποίο θα υπάρχει και ρήτρα ανάκλησης των εκχωρούμενων πιστώσεων αν η Περιφέρεια δεν μπορέσει να διαχειριστεί και να υλοποιήσει τις δράσεις αυτές,» υπογράμμισε στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η αποψίλωση των υπηρεσιών σε προσωπικό ήταν δραματική την τελευταία τριετία αφού τα 1/2 των Γεωτεχνικών υπαλλήλων, κυρίως Γεωπόνοι και Κτηνίατροι, αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αντικατασταθούν.

Παράλληλα, ο θεσμός των συμβασιούχων γεωτεχνικών υπαλλήλων 5μηνης διάρκειας, που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού αφενός ο χρόνος ενημέρωσης και προσφοράς έργου των υπαλλήλων αυτών ήταν περιορισμένος και αφετέρου η χρονική διάρκεια απασχόλησής τους συνέπεσε με τη χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες κατά τους κρίσιμους μήνες της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο κ. Αγοραστός προτείνει ως λύση, την επανενεργοποίηση του «Αγροτικού των Γεωτεχνικών» ή αλλιώς της ετήσιας πρακτικής εξάσκησης πτυχιούχων γεωτεχνικών, ενός θεσμού με νομική υπόσταση αλλά αδρανοποιημένου από το έτος 2012, προφανώς λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πιστώσεων

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση