Ανακαλύφθηκε στη Λέσβο το φοινικοτρύγονο: Νέο είδος αναπαραγόμενου πουλιού για την Ελλάδα

Εντοπίσθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα κατοίκων και ορνιθοπαρατηρητών στην περιοχή της Μυτιλήνης το φοινικοτρύγονο. Ένα νέο αναπαραγόμενο είδος πουλιού για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής «το φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) είναι ένα πουλί που εμφανίζεται στην Αφρική, τη Μικρά Ασία και την Αραβική και Ινδική Χερσόνησο. Στη γειτονική Τουρκία παρουσιάζει ασυνεχή κατανομή σε κάποιες περιοχές: γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας και, τέλος, σε κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της».

Το χρονικό του εντοπισμού

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Μαμώλης, κάτοικος περιοχής της Μυτιλήνης ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία με το κινητό του από μια «παράξενη δεκαοχτούρα». Ο Στέλιος Ζαννέτος (υποψήφιος διδάκτορας στο τμήματος Περιβάλλοντος και δεινός «πουλάκιας») την παρατήρησε και μοιράστηκε τα νέα στην ομάδα (επίσης στο Facebook) «Lesvos Bird News», που διαχειρίζεται το ΚΠΕΝ Καλλονής. Η εμφάνιση φοινικοτρύγονου στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη είδηση.

Την επόμενη κιόλας μέρα μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η Βαλερί Καραμέτα Triboulot, πήγε στο σημείο να βρει το πουλί. Μάλιστα, κατάφερε να δει μαζί δύο πουλιά. Δεν έφτανε η ανακάλυψη αυτή και την επομένη η ίδια παρατηρήτρια κατάφερε να εντοπίσει μια φωλιά του είδους με δύο ανεπτυγμένους νεοσσούς. Ο ενθουσιασμός στην κοινότητα των παρατηρητών πουλιών στην Ελλάδα ήταν δικαιολογημένη. Επρόκειτο για την πρώτη αναφορά αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας.

Για το φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) στην Ελλάδα υπάρχουν καταγραφές μετρημένες στα δάχτυλα, και στη Λέσβο μια του 1994 από την Αχλαδερή (P.D.Hanson), μια του 2014 από την Άναξο (Mark Cassidy Snr) και μια του 2018 από την Παναγιούδα (Alan Troyer). «Η εμφάνιση αυτή συνδέεται με έναν από τους βασικούς παράγοντες που δίνουν στη Λέσβο τον πλούτο της σε είδη πουλιών και δεν είναι άλλος από την άμεση γειτνίαση με την ήπειρο της Ασίας», σημειώνει η κ. Γαληνού.

Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας θα καταταχθεί και επίσημα ως άλλο ένα αναπαραγόμενο είδος της χώρας. Η έγκριση από την επιτροπή είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα και αφορά στην τεκμηρίωση της παρουσίας ειδών πουλιών στην επικράτειά της (μετά από την κατάθεση σχετικών αναφορών με την περιγραφή/φωτογράφιση νέων ειδών από τους παρατηρητές τους).

«Ένα άλλο γνωστό μέλος της οικογένειας των τρυγονιών, που καταλαμβάνει κυρίως ανθρωπογενή ενδιαιτήματα (πόλεις, οικισμούς), η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto), παρατηρείται πως επεκτείνει την κατανομή της στα βόρεια τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο για το τρυγόνι (Streptopelia turtur) που καταγράφει δραματική μείωση στον αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην Ευρώπη» λέει η κ. Γαληνού.

Τα φοινικοτρύγονα έσπευσαν να δουν ή και να φωτογραφίσουν όλοι οι παρατηρητές πουλιών της Λέσβου μαζί με τους ξένους που αυτόν τον καιρό, όπως κάθε φθινόπωρο, βρίσκονταν στο νησί για να παρακολουθήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση