Ανακύκλωση: Έρχονται πέντε έργα με 98,3 εκατ. ευρώ στην Αττική

Με μια απόφαση που «δικαιώνει πλήρως τον σοβαρό σχεδιασμό των προηγούμενων μηνών από πλευράς τόσο της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής όσο και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής», οι δήμοι του Λεκανοπεδίου πρόκειται να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες τους ούτε ένα ευρώ, ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Η απόφαση αυτή αφορά την πλήρη χρηματοδότηση πέντε (5) ολοκληρωμένων έργων ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού 98,3 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν την προμήθεια και δωρεάν παραχώρηση για χρήση στους δήμους σύγχρονου εξοπλισμού ανακοίνωσης, στη βάση μιας συμφωνίας – πλαίσιο του ΕΔΣΝΑ, η οποία υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο Ζάππειο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΑΝ., του υπουργείου Περιβάλλοντος, δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Ποιους αφορά η χρηματοδότηση και ποιο είναι το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος

Τα πέντε έργα αφορούν τους 50 εκ των 66 δήμους της Αττικής που έχουν προχωρήσει με τον ΕΔΣΝΑ στην υπογραφή της συμφωνίας πλαίσιο.

Με την απόκτηση κι αξιοποίηση του εξοπλισμού ανακύκλωσης θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τους Δήμους και την Αττική, σύμφωνα με την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα:

  • «Θα προσθέσουμε επιπλέον 130.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών στην Αττική, αυξάνοντας κατά 50% τις επιδόσεις ανακύκλωσης, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας.
  • Θα υπάρξει άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους πολίτες, μόνον από την αποφυγή επιβολής του τέλους ταφής που χρεώνονται οι Δήμοι για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται στη Φυλή».

Ποια έργα χρηματοδοτούνται

Τα έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» αφορούν δήμους σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα ακόλουθα:

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι:

«Με πράξεις κι όχι με λόγια, η "πράσινη μετάβαση" της Αττικής γίνεται πράξη. Διεκδικήσαμε με σοβαρότητα και πετύχαμε να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκ. ευρώ προς όφελος των πολιτών 50 Δήμων της Περιφέρειας μας, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Όσοι αμφισβήτησαν το προηγούμενο διάστημα τη βούλησή και την ικανότητα μας να βάλουμε οριστικά τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας στο δρόμο της ανακύκλωσης και της υιοθέτησης των κανόνων της κυκλικής οικονομίας διαψεύστηκαν. Τα καταφέραμε, χωρίς καθυστερήσεις, με σοβαρή δουλειά και σχέδιο, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους πολίτες.

Πλέον η Αττική γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά στη νέα εποχή. Βάζουμε τις βάσεις για να πάψουμε στο άμεσο μέλλον οριστικά να θάβουμε σκουπίδια. Με το νέο εξοπλισμό ανακύκλωσης που θα δώσουμε δωρεάν στους δήμους, το οποίο θα είναι ενοποιημένο με υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και με τις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, την κατασκευή των οποίων έχουμε δρομολογήσει, αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα της επιτελικής λειτουργίας και συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΔΣΝΑ και δήμων.

Όμως δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, μαζί με τους δήμους. Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους δήμους σύγχρονα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον δύσκολο στόχο του 55% ανακύκλωση ώς το 2025».

Τα έργα:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση