Μύθος
Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
Αλήθεια
Δεν είναι όλα τα πλαστικά μιας χρήσης ίδια. Πιθανότατα τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά πολλά είδη, όπως τα πλαστικά ποτήρια του καφέ και τα καπάκια τους, συχνά είναι ανακυκλώσιμα. Μπορούμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε κοιτάζοντας αν φέρουν το γνωστό σήμα της ανακύκλωσης. Η πιο ορθή συμπεριφορά, πάντως, είναι να χρησιμοποιούμε τη δική μας κούπα.
Μύθος
Τα παλιά ρούχα ανακυκλώνονται.
Αλήθεια
Τα ρούχα, υφάσματα (πετσέτες, σεντόνια), κουβέρτες, παπούτσια κ.λπ. δυστυχώς δεν ανακυκλώνονται. Αντίθετα, όταν πεταχτούν μέσα στον μπλε κάδο, λερώνονται και καταλήγουν τελικά στον ΧΥΤΑ, ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν αν τα δωρίζαμε (λ.χ. σε ένα κέντρο αστέγων, σε δομές φιλοξενίας).
Μύθος
Καλύτερα να πετάξεις ένα πλαστικό αντικείμενο στον μπλε κάδο, ακόμα κι αν δεν είναι συσκευασία, παρά στα σκουπίδια.
Αλήθεια
Στους μπλε κάδους πρέπει να καταλήγουν μόνο οι πλαστικές συσκευασίες. Τα υπόλοιπα πλαστικά αντικείμενα δεν είναι απαραιτήτως κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν τα κέντρα διαλογής, οπότε καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Μύθος
Οι μαλακές συσκευασίες από πατατάκια, κρουασάν κ.λπ. ανακυκλώνονται.
Αλήθεια
Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από film πολυπροπυλενίου (film PP), το οποίο δεν ανακυκλώνεται και στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) ή να οδηγηθεί για ταφή σε ΧΥΤΑ.
Μύθος
Στους μπλε κάδους ή κώδωνες μπορεί να απορριφθεί οποιοδήποτε είδος γυαλιού.
Αλήθεια
Δεν ισχύει. Μπορεί κάποιος να πετάξει μπουκάλια, αλλά όχι ποτήρια, τζάμια, καθρέφτες ή άλλα γυάλινα αντικείμενα.
Μύθος
Δεν ρίχνουμε στον κάδο συσκευασίες υπό πίεση (λ.χ. γκαζάκια), γιατί μπορεί να ανατιναχθούν.
Αλήθεια
Εφόσον είναι άδεια και φέρουν σήμα ανακύκλωσης, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα ανακυκλώσιμα δεν υφίστανται μεγάλη πίεση κατά τη συλλογή και τη διαλογή τους. Τα αεροζόλ όμως δεν πρέπει, ούτως ή άλλως, να καταλήγουν στον μπλε κάδο.
Μύθος
Κανονικά πρέπει να σαπουνίζουμε τις συσκευασίες. Έτσι κάνουν οι γιαγιάδες στη Γερμανία.
Αλήθεια
Παρότι μια πεντακάθαρη συσκευασία είναι καλοδεχούμενη, στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι εντελώς άδεια από το περιεχόμενό της και στεγνή.
Μύθος
Τα μικρά αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται.
Αλήθεια
Είναι όντως προτιμότερο να πετάξουμε, λ.χ., ένα χαρτί ολόκληρο από το να το σκίσουμε σε κομματάκια, ωστόσο οι σύγχρονες διαδικασίες διαλογής προβλέπουν τον διαχωρισμό αρκετά μικρών αντικειμένων.
Μύθος
Πρέπει/δεν πρέπει να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια όταν τα πετάμε στην ανακύκλωση.
Αλήθεια
Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι να πετάξουμε χωριστά στην ανακύκλωση το καπάκι. Η συμπίεση των μπουκαλιών βοηθά μόνο από πλευράς χώρου στον κάδο.
Μύθος
Γιατί να ανακυκλώνω όταν βλέπω να αδειάζει τον μπλε κάδο το κοινό απορριμματοφόρο;
Αλήθεια
Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει όντως, επειδή οι υπάλληλοι καθαριότητας βλέπουν πολλά σκουπίδια στον μπλε κάδο. Αν ο μπλε κάδος περιέχει μόνο ανακυκλώσιμα, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και πρέπει να καταγγέλλεται στον δήμο.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»